Továbbra is a Balaton és Budapest áll a turizmus fókuszában

Májusban a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,3 millió vendég 3,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 7,1, a vendégéjszakáké 3,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál a külföldi vendégforgalom bővülésének köszönhetően – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi vendégek száma 3,1, vendégéjszakáké 4,1 százalékkal visszaesett. A külföldi vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 13 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Májusban a vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 1,7 százalékkal bővült. A magán- és egyéb szálláshelyeken 9,6 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint 2022 májusában.

A belföldi vendégek száma 721 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,6 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 523 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 68 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 5,4 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 2,1 százalékkal nőtt 2022 májusához viszonyítva.

A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Balatonon és a Budapest-Közép-Duna-vidéken a belföldivendég-éjszakák 22, illetve 19 százalékát regisztrálták.

Fotó: Getty Images