Új fejezet nyílt a vegyiparban. Átadták a Mol Poliol Komplexumot

Ipar nélkül nincs Európa és nincs Magyarország sem, és a Molnál úgy hiszik, hogy csak egy szuverén és versenyképes iparral tudnak erősek maradni – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

Hernádi Zsolt köszöntőjében kiemelte, „a legújabb kori Magyarország egyik legnagyobb iparfejlesztését” adták át a városban. Hozzátette, hogy az elkészült beruházás a cégcsoport történetének legnagyobb organikus beruházása, amely 1,3 milliárd euróból valósult meg.

Hernádi Zsolt ismertette, a magyar kormány mintegy 131 millió eurós támogatással és társasági adókedvezménnyel segítette a beruházást, így az iparfejlesztés mellett új munkahelyek teremtéséhez is hozzájárult. Szerinte a Mol Poliol Komplexum az egész régió vegyiparában új fejezetet nyit, hiszen egy csúcstechnológiával működő, automatizált üzemcsoport, a magyar vegyipar ezzel „felkerült a vegyipar világtérképére”.

Kiemelte, a Mol-csoport lesz a régió első olyan vállalata, amely a nyersolaj kitermelésétől a poliol előállításáig „egy kézben tartja a műanyaggyártás értékláncát”, ezzel a jövő ellátásbiztonságát és az ország szuverenitását is megtudták erősíteni. Hozzátette, az építkezést levezénylő Thyssenkrupp igazi környezetkímélő, innovatív technológiát vitt Tiszaújvárosba, emellett Százhalombattán egy modern kutatási- és fejlesztési központ is felépült.

Hangsúlyozta, a céggel „nagy ívű” terveik vannak a hazai gazdaság fejlesztésében és az 1,3 milliárd euróból megvalósult Mol Poliol Komplexum ennek a „nagy utazásnak az egyik kiemelkedő, fényes állomása”. Elmondta, 2010 óta Magyarországon és a régióban a cégcsoport több mint 4 ezermilliárd forintot költött beruházásokra és 2030-ig további 5 ezermilliárd forintot terveznek elkölteni fejlesztésekre.

Hernádi Zsolt úgy fogalmazott, amikor az elkészült beruházásra tekint, nemcsak azt látja, hogy az a cégcsoport történetének legnagyobb organikus beruházása, hanem azt is, hogy „van remény arra, hogy az európai és a hazai ipar megmenthető legyen”.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd