Új logisztikai üzemet épít a Posta Miskolcon

Zöldmezős beruházással, a jelenlegi üzemnél háromszor nagyobb alapterületű, korszerűbb logisztikai depót épít Alsózsolcán a Magyar Posta az MPL+ logisztikai fejlesztési programja keretében. Jelenleg az alapozási munkálatok zajlanak. Az új üzem bruttó alapterülete 4747 négyzetméter lesz, mely magában foglalja az üzemcsarnokot, az irodákat és a szociális helyiségeket, emellett további 12 100 négyzetméter kiterjedésű lesz a külső burkolt területet. 

Az üzem a postai elvárásoknak megfelelően épül fel: két oldalán 7 darab dokkoló és 8 darab szintbeli ipari, valamint extra kaput helyeznek el, melyek segítik majd a kézbesítő járművek, illetve a kamionok kezelését, a csomagok rakodását. Az épület kialakítása a modern logisztikai követelményeknek megfelelő lesz, ideális munkakörülményeket biztosítva ezzel ott dolgozó mintegy 200 munkatársnak. A beruházás értéke összesen mintegy 1,7 milliárd forint.

dr. Juhász Edit, nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár az ünnepélyes eseményen elmondta: „A mai alapkőletétel egy újabb fontos mérföldköve a Magyar Posta stratégiai jelentőségű MPL+ logisztikai projektjének, amely a társaság versenyképességének megőrzése, valamint csomaglogisztikai rendszerének modernizálása érdekében indult. A magyar állam, mint tulajdonos részéről elvárás a Magyar Posta felé, hogy a belföldi csomagpiac elsőszámú szolgáltatójává váljon. Éppen ezért minden rendelkezésre álló eszközzel támogatjuk a társaság azon törekvéseit, amelyek a logisztika fejlesztésére, a szolgáltatás- és termék portfolió megújítására irányulnak.

Észak-Magyarország egyik kiemelkedő forgalmú üzeme a miskolci. Területének bővítése, illetve a korszerű körülmények megteremtése elengedhetetlen a szolgáltatások minőségének megtartásához, javításához. A Miskolci Logisztikai üzem 2020-ban csaknem 2 millió csomagot dolgozott fel, és mintegy 450 ezer csomagot kézbesített, ami azt jelenti, hogy naponta átlagosan csaknem 2000 darab küldeményt kézbesítettek a munkatársak. Az üzem látja el csomaglogisztikai szolgáltatással Borsod-Abaúj-Zemplén megye 358 településének csaknem 700 ezer lakosát.

Menyhárt Zoltán, a Magyar Posta Zrt. logisztikai fejlesztési – igazgatója az eseményen azt mondta: „Az elmúlt 2 év 7 depófejlesztését követően idén 3 városban építünk új logisztikai depót, amelyek vegyesen zöld, illetve barnamezős beruházások. Emellett idén 5 üzemben telepítünk csomagszortírozó automatákat. A fejlesztéseket az elmúlt években, különösen a pandémia ideje alatt megnövekedett csomagforgalom indokolja. A célunk a gyors és hatékony csomagfeldolgozás, és a korszerű munkakörülmények megteremtése

A depóépítések a Magyar Posta MPL+ programjának keretében történnek. Az MPL+ 2019 és 2022 között mintegy 50 milliárd forintból újítja meg a postai logisztikai infrastruktúrát, automatizálja a működést informatikai megoldások beépítésével. A cél, hogy a Magyar Posta az évről-évre töretlenül növekvő csomagmennyiséget a kiugró időszakokban is rugalmasan kezelni képes, hatékony, az ügyfelek igényeit kiszolgáló logisztikai szolgáltatást tudjon nyújtani.