Változtatásokat szorgalmaznak a befektetési alapokat érintő szabályokon

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) változtatásokat szorgalmaz a befektetési alapokat érintő kormányrendeletekben szereplő új szabályokon, észrevételeit eljuttatta a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak is.

A BAMOSZ emlékeztet: az elmúlt héten több kormányrendelet jelent meg, amelyek jelentős mértékben hatnak a megtakarítási piacra, ezzel együtt a befektetési alapok működésére. A szövetség támogatja a kormány törekvését, hogy erősítse a magyar államadósság hazai megtakarítások révén történő finanszírozását, ebben a hazai alapkezelők a jövőben is partneri együttműködésre törekednek. Szakmai véleményük ugyanakkor eltér a szabályozó által a cél eléréséhez választott eszköztárról.

A hazai alapkezelők az általuk kezelt portfoliókban több mint négyezermilliárd forintnyi magyar állampapír-befektetést tartanak, ezen belül közel 2500 milliárd forintnyit befektetési alapokban. A befektetési alapok meghatározó részét képezik a lakossági megtakarításoknak, sikerük főleg annak köszönhető, hogy az alapkezelők elsődleges célja a minél magasabb hozam biztosítása.

A BAMOSZ kiemeli: az alapok működését egységes európai szabályrendszer keretezi, piacuk a leginkább nyitottnak tekinthető a pénzügyi szolgáltatások terén. A szövetség véleménye szerint minden olyan tagállami szabályozói beavatkozás, amely nincs összhangban ezekkel a külső feltételekkel, kontraproduktív, akár már 1-2 éven belül is veszélyeztetheti az eredetileg kitűzött célok elérését.

A szövetség azt reméli, hogy szakmai észrevételeit a szabályozó megfontolja, és lehetőség lesz a minden méltányos szempontot kielégítő megoldás kialakítására.

Fotó: Getty Images