Várpalotán különleges ipari park épül

Várpalotán jelentős hagyománya van a védelmi iparnak, ám az ipari jelleg a 90-es évektől fokozatosan háttérbe szorult, a Várpalotai Védelmi Ipari Park megvalósulásával a város ismét jelentős ipari központtá válhat – mondta a területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatón csütörtökön, Várpalotán. A beruházás javítja majd az itt élők életminőségét és mintegy ezer új munkahelyet teremt.

A fejlesztést a Nemzeti Védelmi Ipari Stratégia keretében valósítja meg a kormány Várpalotán, ahol máig megvan a kapacitás és a munkaerő az ipari park megvalósításához. Jelentős bázisa lehet a leendő ipari park szakemberképzésének a Pannon Egyetem, amelynek elődje egykor kiszolgálta a nehézvegyipart, és Várpalotán is elindul a szakképzés.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere kiemelte: a több mint 24 milliárd forintból épülő hadiipari komplexum többszörösére növeli a város iparűzési adóból származó bevételeit. Az egy főre eső iparűzési adó 28 ezer forintról várhatóan 100 ezer forint fölé emelkedik a fejlesztésnek köszönhetően.

A várhatóan 2026-ra elkészülő beruházáshoz kapcsolódóan megújul és könnyebben megközelíthetővé válik majd a létesítménynek helyet adó városrész. Az elfogadott kormányhatározat értelmében az ipari park megvalósításához kapcsolódóan új szakképző létesítmény épül, munkásszállót alakítanak ki egy régi épület felújításával és az ipari parknak helyet adó Készenléti lakótelep valamint Várpalota között utat építenek.

Fotó: Thury Vár Facebook-oldal