Építőipari Nívódíjakat adtak át

Az Építőipari Nívódíjakat december 7-én, az ÉVOSZ éves ünnepi közgyűlésén adták át. Hét kategóriában összesen 20 építményt ismertek el, valamint két elismerő oklevelet is kiosztottak. 

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2023-ban huszonharmadik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA), a 2023. szeptember 15-i határidőre 40 pályamű érkezett be. A szervezők összesen nyolc kategóriában írták ki a pályázatot, ezek a következők: többlakásos lakóépület, középület, ipari és energetikai építmény, mezőgazdasági építmény, műemlék-helyreállítás és rehabilitáció, közlekedési létesítmény, komplex infrastrukturális létesítmény, illetve környezetvédelmi és vízügyi létesítmény. Az utolsó kategória kivételével minden kategóriában érkezett pályázat, írja az epiteszforum.hu.

Az Építőipari Nívódíjat az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az Építéstudományi Egyesület alapította, az első pályázat meghirdetésére 2000-ben került sor. A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló, 19 tagú bírálóbizottság az ügyrendje szerint eljárva a benyújtott dokumentációk, illetve a helyszíni bejárásai, valamint a referensek összefoglalói alapján bírálta és értékelte a pályázatokat.

A bírálat fő szempontjai a következők voltak: az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése, a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége, a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége, valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők – közötti együttműködés. Mindezek alapján a bizottaság 20 építményt részesített Építőipari Nívódíjban és 2 részére elismerő oklevelet adott ki. Az Építőipari Nívódíjat tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg, ezen táblák ünnepélyes felavatására 2024 tavaszán kerül sor.

Fotó: Budapest ONE