A magyar szerkezetépítő szakma segítette a földrengések károsultjait

Három hónap telt el a törökországi földrengések kezdete óta. A katasztrófa Magyarországnál nagyobb, mintegy 110 000 négyzetméter területet, 11 nagyvárost, és összesen 14 millió embert érint. Az évszázad egyik nagy katasztrófája több, mint 50 000 ember halálát okozta. Bár a tragédia lekerült a vezető hírek közül, magyar építőipari nagyvállalatok napirendre tűzték a segítségnyújtást a PERI Magyarország kezdeményezésére. A hazai szerkezetépítők jótékonysági akció keretében páratlan összefogással járultak hozzá az Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységéhez Törökországban, és a földrengés sújtotta területen végzett humanitárius munkát 100 ezer és 1 millió Ft közötti összegekkel támogatták. A jótékonysági gála helyszíne az Aria Hotel Budapest volt, amely szintén csatlakozott a támogatók köréhez.

23 nagy magyar szerkezetépítő és beruházó cég fogadta el a világ egyik legnagyobb zsaluzatokkal, állványzatokkal és mérnöki szolgáltatásokkal foglalkozó vállalata, a PERI meghívását, hogy adományokkal támogassák a törökországi földrengés áldozatait. Az esemény díszvendége Törökország képviseletében Gülşen Karanis Ekşioğlu nagykövet asszony volt, aki férjével, Ekrem Ekşioğlu úrral és a Meltem Güney nagykövet-helyettessel vett részt a jótékonysági vacsorán. 

A nagykövet elmondta: “Bajban mutatkozik meg a jó barát. A magyarok igazi barátaink, és azok is maradnak örökre…. Ezekben a nehéz napokban a legkisebb támogatásnak is nagy jelentősége van. Úgy hiszem, hogy minden csepp segítség óceánná válik, amely reményt hoz a földrengés áldozatainak, és segíti őket abban, hogy visszatérjenek az életbe.”

Az adományokat a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek ajánlották, melynek munkatársai az első napoktól fogva humanitárius tevékenységet folytatnak a földrengés sújtotta területeken. Lehel László a karitatív szervezet elnök-igazgatója nemrég tért vissza a katasztrófa helyszínéről. Beszédében elmondta, hogy a mentési szakasz után kialakították a helyi együttműködéseket, részt vesznek a nemzetközi koordinációban, és Iskenderunból szervezve, lokális partnerszervezetekkel együttműködve konténereket telepítenek, lakhatási feltételeket biztosítanak és segítenek az élelmezésben, higiéniai cikkek szétosztásában egy 6 hónapos humanitárius segélyprogram keretében. 

Az adományozásban Magyarországon élő török üzletemberek is részt vettek, köztük a hazai építőipar egyik jelentős szereplője, Hakan Yildiz mérnök, a Tura Group alapítója. Beszédében hangsúlyozta, hogy a földrengés által súlyosan érintett Hatay tartomány mindig is egyfajta kulturális hidat szimbolizált nyugati és keleti civilizációk között, hiszen a térség számos keresztény kulturális örökség otthona, például az Antakya-i Szent Péter barlangé. Az üzletember megköszönte Magyarországnak és a magyar embereknek az eddigi támogatást és a mentésben nyújtott segítséget. 

A jótékonysági akciót adománnyal támogató vállalatok: Aria Hotel Budapest, CLC-Construct Építőipari és Szolgáltató Kft., Épület-Forma Kft., Hercsel Csoport, LupEx Kft., Most-Épker Kft., Moratus Szerkezetépítő Kft., PERI Magyarország Kft., Rózsadomb Investment Kft., Tuffply Europa Kft., Tura Kft., Veréb Kft, X Properties Kft.