A megbízhatóság és kiszámíthatóság a fundamentum. A Bernecker sikertörténete az építőiparban

Bakonyi Attila vezérigazgató és Tomán Zsolt business development director egybehangzóan állítják: a címben foglaltak az alappillérei a cég közel negyed évszázados sikertörténetének. Az elmúlt öt évben dinamikus bővülés mellett több mint 200 ezer m2-nyi területen dolgoztak. Ez több mint 1000 lakást, 600 hotelszobát és számtalan irodai, kiskereskedelmi és ipari ingatlant jelent: forgalmuk mára meghaladja az évi 15 milliárd forintot. Olyan munkák fűződnek a nevükhöz, mint a GoBuda-Eurocenter teljes rekonstrukciója, ahol 10 hónap alatt kellett 45 ezer m2 strukturális átalakítást elvégezniük, vagy a Liberty Irodaház, amely egy 332 szobás dual branded szállodát is magába foglal. 

Számos kivitelező cég szakosodik, Önök viszont éppen ellenkezőleg, valamennyi piaci szegmensben jelen vannak. Miért?

Bakonyi Attila (B. A.): Az alapítás óta eltelt 24 év során mindig is a tudatos piacépítés stratégiáját követtük, kezdetek óta törekszünk a több lábon állásra. Az egyes szegmensekben máshol vannak a fókuszpontok, különböző tudásra van szükség, amelynek eredményeként szélesebb a kollégáim rálátása, és ebből a megrendelőink is profitálnak.

Tudnának példát említeni?

B. A.: A megszerzett tapasztalatokat, újításokat átültetjük a többi területre is. Az ipari épületeknél nagy az előregyártott szerkezetek szerepe, rövidek a határidők, kiemelten fontos a folyamatszervezés. Egy hotel- vagy lakóingatlan kivitelezése során a szakipari munkák részleteire kell különös gondot fordítani. Az így megszerzett tudás, szellemi eszköztár és tapasztalat máshol is kamatoztatható.

Tomán Zsolt (T. Zs.): Az építőipar különböző szegmensei az egyes időszakban eltérően viselkednek. Van, amikor a lakásépítés a favorit, máskor az ipari szektor húzza fel a piacot, vagy új területek virágoznak fel, gondolok itt a hotelekre vagy a jelenlegi slágerre, a munkásszállókra. Meggyőződésünk, hogy minél szélesebb spektrumú a tudásunk, annál alkalmazkodóbb, rugalmasabb és válságállóbb a cégünk.

B. A.: Olyan fejlesztőkkel dolgozunk együtt, akik látván az elkötelezettségünket, más területeken is bizalmat szavaznak nekünk. Mi viszont „cserébe” a megbízók fejével is gondolkodunk: a költséghatékonyság, a value engineering szerepe egyre hangsúlyosabbá válik, amit mi úgy tudunk támogatni, hogy már a tervezési szakaszban vagy akár menet közben költségcsökkentési javaslatokat teszünk.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a jelenlegi gazdasági hullámvölgyben sem aggódnak?

B. A.: A válságok jönnek-mennek, majd ismét visszatérnek, ez nem újdonság. A talpon maradás záloga a hosszútávfutás, a perspektívákban történő gondolkodás. Hosszú távú partnerkapcsolatokat építünk, melyeknek az alapja a megbízhatóság és kiszámíthatóság. Minden más – ár, határidő, műszaki tartalom – csak akkor kerül terítékre, ha az előző kettő szilárd.

T. Zs.: Nem aggódunk, és erre több okunk is van. Egyrészt az adott piaci helyzethez való alkalmazkodás képessége mindig is a Bernecker erőssége volt. Másrészt látjuk, hogy a projekteket nem törlik a beruházók, hanem a magas kamatszint csökkenésére várva csak halasztják, és folyamatosan kapunk újabb megkereséseket is. Harmadrészt a jelenlegi helyzet egyedülálló lehetőséget jelent az építkezésre:olyannagytapasztalattal rendelkező szakembereket tudunk behozni a piacról, akik a következő fellendülés során a további működésünk pilléreit képezik majd.  

A beruházók szempontjából tehát a kiszámíthatóság és a megbízhatóság a legfontosabb. Mit mérlegelnek még?

B. A.: Ez a kettő képezi a két legfontosabb üzleti szempontot, ezek nélkül gyakorlatilag mindegy, hogy milyen ajánlatot teszünk. Piaci értelemben az ár, a költséghatékonyság a legmeghatározóbb szempont. A kamatszint emelkedése miatt még hangsúlyosabb lett a határidők tartása, bár erre mi mindig is nagy hangsúlyt fektettünk.

T. Zs.: Egyre inkább a projekt teljes életciklusán alapuló gazdasági számításokon múlik, hogy milyen anyagokat, berendezéseket épít be a beruházó a jövő épületeibe, és egyre hangsúlyosabb kérés a kivitelezés során az ESG-szempontok figyelembevétele is.

B. A.: De bármilyen új igényt is támasszanak a megrendelőink, ahogy eddig is, úgy a jövőben is, a Bernecker megbízható és professzionális partnerként fogja teljesíteni ügyfelei elvárásait.

Fotó: Tomán Zsolt (b) és Bakonyi Attila (j)