A történelmi épületekre koncentrál a V4 Heritage Academy

A történelmi épületek rekonstrukciója lesz a hétfőtől szobatig tartó budapesti  V4 Heritage Academy nyári egyetem fő témája. A rendezvénysorozatnak harmadszorra is Magyarország ad otthont az Építési és Közlekedési Minisztérium koordinációjában.

Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára a nyári egyetem budapesti nyitó rendezvényén az MTI-nek elmondta: a kulturális örökség témáját öleli fel a visegrádi országok közös programsorozata, mintegy másfél évtizede rendszeres szakmai eseményekkel, konferenciákkal hozza össze az állami szervek, kulturális intézmények, egyetemek képviselőit, valamint a nemzetközi szervezetek nemzeti tagozatait, hogy a műemlékvédelem legaktuálisabb kérdéseit elméleti előadásokkal, valamint helyszíni vizsgálatokkal összefoglalják és megvitassák.

Hazánk immár harmadik alkalommal szervezője a konferenciasorozatnak: világörökségi helyszínként 2012-ben Hollókő, 2016-ban pedig Pannonhalma fogadta a visegrádi országok vendégeit – emlékeztetett Vukoszávlyev Zorán. Magyarország a nemzetközi közösséggel az idei eseménysorozaton a történelmi épületek rekonstrukciójának témáját szeretné megvitatni – emelte ki a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy a nyári egyetem középpontjába Budapest fókusszal a főváros képét jelentősen meghatározó munkák – például a budavári palota újjáépítése – kerülnek.

Örökségvédelem

A nemzeti identitáshoz erősen kapcsolható történelmi épületek rekonstrukciójának a témája egy olyan társadalmi kérdés, mely iránt nemcsak hazánkban, hanem külföldön is nagy fokú érdeklődés tapasztalható – fűzte hozzá Vukoszávlyev Zorán. Az Építési és Közlekedési Minisztérium írásos összegzése szerint a Kulturális örökség szakértői munkacsoport a közép-európai kulturális örökség megóvásának elősegítése és népszerűsítése céljából jött létre a 2007-ben a visegrádi országok együttműködésével.

A partnerség részeként a krakkói Nemzetközi Kulturális Központ kezdeményezése alapján 2009 óta minden évben megrendezésre kerülő V4 Heritage Academy nyári egyetemnek idén – immár harmadik alkalommal – ismét Magyarország szolgál helyszínéül. Az eseményt hétfőtől szombatig Budapesten bonyolítják le, koordinációját az Építési és Közlekedési Minisztérium Műemlékvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága végzi.

Az egy hetes nyári egyetem alatt a „Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út” világörökségi helyszínén kívül „Hollókő ófalu és környezete”, valamint az „Esztergom és Visegrád középkori magyar királyi központok, valamint az egykori Pilisi királyi erdő területe” világörökségi várományos helyszín egy részére is látogatást tesznek a résztvevők Visegrádon. A hallgatók a tanulmányi utak tapasztalatait beépítve műhelymunka részeként egy-egy problémafelvetést tartalmazó esettanulmányt dolgoznak ki elismert szakemberek mentorálása mellett.  

Az idei V4 Heritage Academy nyári egyetem már a második rangos UNESCO program idén hazánkban az ÉKM szervezésében. 2023. májusában az UNESCO Világörökség Egyezmény 50. évfordulója alkalmából a Világörökség Központ elindította a Világörökségi önkéntesek (World Heritage Volunteers, WHV) 2023 – A jövőn dolgozva című pályázati felhívást. A programsorozat is az Építési és Közlekedési Minisztérium égisze alatt valósult meg Budapesten, több hazai és külföldi egyetem és szervezet közreműködésével. A programokon 16 ország 26 hallgatója vett részt.