A világ legszebb régi magyar fürdője az enyészeté. Most fény csillant az alagút végén

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Herkulesfürdő valahol a Déli-Kárpátok között, ahol a Monarchia idején káprázatos fürdőélet virágzott. Az utóbbi évtizedekben megállt az idő, az enyészet az úr. Azonban most elkezdték az egyik épület felújítását. Majd meglátjuk.

Nem sokan tudják, hogy a Déli-Kárpátok mentén Herkulesfürdő – románul Băile Herculane –a Monarchia egyik legmenőbb fürdője volt anno a századforduló (19-20. század) idején, amely méltán vetekedett Karlsbadtal (Karlovy Vary) is. Amúgy ha Dél-Erdélybe látogatunk, akkor Herkulesfürdő nagyszerű helyszíne lehet egy Retyezát, Vajdahunyad, Déva, Temesvár többnapos kirándulókörnek.

A sikertörténet úgy kezdődött, hogy 1773-ban egy bécsi orvos megállapította: az itteni gyógyvíznek csodálatos gyógyító ereje van. Ferenc József is ellátogatott a településre 1852-ben és ezután felkapta a hírnév a festői városkát. Rohamléptékben fejlődött a fürdőváros, sorra épültek az elegáns paloták, fürdőházak, amelyek a dualizmus korabeli aranyéveket idézik fel.

Szapáry Fürdőház

Jöttek a szörnyek

A Ceausescu-rendszer szocialista időszaka alatt sem hagyták magára a fürdővárost, de ahelyett, hogy a meglévő műemlékállományt tartották volna karban, jött a megalomán szocialista építkezés. A klasszikus régi üdülőteleptől kissé távolabb az 1970-es években hatalmas új fürdőtelepet építettek, amelynek szállodái a hazai panelépítészetet simán lekörözik. Gondolhatjuk akkor, hogy micsoda förmedvényeket telepítettek a látványos hegyek közé, a Cserna folyó festői völgyébe.

Ma már a Dualizmus korabeli épületek iszonyatos mértékben lerobbantak. Az egyik leglátványosabb épület az ún. Szapáry Fürdőház volt, amelyet a folyópartra terveztek. Mai állapotában is látszik, hogy mekkora volumenű ingatlanról beszélünk. A francia reneszánsz stílusú, kupolás épület Alpár Ignác műve, aki a Vajdahunyad várát is jegyzi a Városligetben.

A csodálatos épületek többsége üresen áll, némelyiket szeméttel pakolták teli, van, aki még a nagydolgát is a régi boltíves terekben végezte el. Egy-két szálloda működik ugyan, de ez csak gyenge utánérzete az aranykornak. Sőt, még a Cserna folyóba is ömlik néhány meleg vizes forrás, ahol kisebb fürdőmedencékben lazulnak a fürdőzők, miután ruháikat egy szabadtéri fogasra aggatják. Nem igazán lehet megfejteni, hogy a magyar örökség miatt van ilyen sanyarú sorsa a műemlékállománynak, vagy más áll a háttérben.

József főherceg Szálloda

Lesz valami?

A fürdőhely épületállománynak folyamatos állagromlását igazolja, hogy 2019-ben beomlott a Szapáry Fürdőház tetőzete, illetve az egyik tartóoszlopa is megroggyant. A fürdő felkerült az Európa hét legveszélyeztetettebb nevezetességét tartalmazó 2022-es listára is. További cél, hogy Herkulesfürdőt felterjesszék az Európa legszebb fürdővárosait összesítő UNESCO-listára.

Most azonban megcsillant a fény az alagút végén, hiszen elkezdődött egy másik herkulesfürdői nevezetesség felújítása, mégpedig a Ferenc József Szálloda renoválása. A Business Magazin című gazdasági lap beszámolója szerint az 1862-ben átadott egykori elegáns szálló 2017-ben egymillió euróért egy kolozsvári üzletember, Nicolae Capusan tulajdonába került, aki az adóhatóságtól vásárolta meg a már régóta használaton kívül lévő épületet. Az új tulajdonos kétmillió eurót készül befektetni az épület restaurálásába és kialakításába, a tervek szerint 2026-ra ez lesz Herkulesfürdő legelegánsabb szállodája.

Címlapkép: Szapáry Fürdőház. A fotók 2014-ben készültek