Acélból művészet: indusztriális kiállítás nyílik Kecskeméten

Grillsütőként is funkcionáló robotszobrok és acéllemezekből formázott emberi fej: többek között ilyen egyedi alkotások láthatóak a K-ARTS Művészeti Alapítvány június 23-án megnyíló kecskeméti kiállításán. A látványos művek ipari technológiával és az építőiparban használt anyagokból, így például acélból készülnek. A KÉSZ Csoport által létrehozott alapítvány célja a hazai kortárs indusztriális alapanyagokkal dolgozó képzőművészet népszerűsítése. A kiállításon megjelenő alkotások egy nemzetközi alkotótáborban készültek, amelyen magyar, finn, norvég, japán és német művészek vettek részt.

Különleges, építőipari anyagok felhasználásával létrejött alkotásokból nyílik képzőművészeti kiállítás Kecskeméten. A K-ARTS Művészeti Alapítvány tárlatán olyan látványos fémszobrokat, grafikákat, fotókat, installációkat nézhetnek meg a látogatók, amelyek például acél, illetve hulladékfémelemek újraértelmezésével készültek. A kiállított tárgyakat ráadásul ipari eszközökkel hozták létre a művészek, így például lézervágóval, plazmavágóval vagy éppen 3D-nyomtatóval készültek.

A tárlat június 23-án nyílik meg Kecskeméten a magyar alkotók mellett, finn, norvég, japán és német művészek részvételével, ahol több mint hetven új alkotást nézhetnek meg az érdeklődők, a kiállítás koncepciója pedig az „ETHOS – PATHOS – LOGOS” lesz.

A kiállításon szereplő alkotások a Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion (KASZ+) nemzetközi alkotótáborban készültek. A tábort idén 20. alkalommal rendezte meg a KÉSZ Csoport által létrehozott K-ARTS Művészeti Alapítvány.

Rozsdapor lenvásznon, acéloszlopokból készült tükör

Az alkotótáborban minden évben fiatal tehetségek és már elismert művészek is részt vesznek. A különlegessége, hogy üzemi technológiák állnak rendelkezésre, ipari környezet ad különleges hátteret az alkotáshoz. A művészek számára szokatlan lehet ez a közeg, ráadásul a műszaki eszközpark ritka lehetőségeket nyújt az innovatív, egyedi műtárgyak formázására.

„A kiállító művészek közül a japán Fukui Yusuke festőművész például a vásznon kísérleteket hajt végre, rozsdaport, acélszemcséket ragaszt a lenvászonba, emiatt az szinte kilép a térbe. Markus Kåhre finn szobrászművész olyan felpolírozott rozsdamentes acéloszlopokkal készült, amelyek szó szerint tükröt tartanak elénk. De igazán különleges Anne-Karin Furunes norvég képzőművész alkotása is, akinek az 1900-as évek elején női elítéltekről készült múzeumi fotók adtak inspirációt, egyikük arcképét felnagyította, pixelizálta és lézerrel vágta bele az acéllemezbe. A kecskeméti Király Gábor pedig plazmavágóval, és lángvágóval szabott acéllemez darabokból emberi fejeket formál, de lesznek grillsütőként is működő, robotokat formáló szobrok” – mondta Árvai István, a K-ARTS Művészeti Alapítvány vezetője.

A K-ARTS Művészeti Alapítvány célja a hazai kortárs – acél és egyéb indusztriális alapanyagokkal dolgozó – képzőművészet népszerűsítése, az indusztriális képző- és iparművészeti tevékenységek, valamint az alkalmazott design alkotóinak segítése. Az alapítvány jelenleg több mint 500 műalkotást – fémszobrokat, installációkat, grafikákat, fotókat és festményeket – gondoz, amelyeket az elmúlt 20 évben több mint 50 kiállításokon, rendezvényeken mutatott be a közönségnek.

Lézervágóval és 3D-nyomtatóval készülnek az alkotások

Az alapítvány 2004 nyarán hat képzőművész részvételével nyitotta meg az első kecskeméti acélszobrászati alkotótábort a KÉSZ Csoport ipartelepén. Akkor a különböző típusú vasanyagok (lemezek, idomok, csövek, drótok) formázását elsajátító alkotók lángvágással, sarokcsiszolóval, hegesztőgépekkel alakították műveiket. „Klasszikus” acélszobrok születtek, ahol a rozsdának a festésnek, vagy éppen a horganyzásnak is fontos szerep jutott.

Az elmúlt húsz év alatt az indusztriális alkotótelep sokat változott. Újabb acélanyagok, mint például a rozsdamentes acél, vagy más fémek (alumínium, réz) és az úgynevezett kompozit anyagok lettek a műtárgyak alapjai. Emellett plazma- és lézervágó berendezések, 3D-nyomtatók segítik a művészeket. Az is előfordul, hogy mérnökök CAD-szoftverekkel tervezik meg a műveket három dimenzióban, képezik le a különböző alkatrészeket, készítik a szabástervet a gyártóműnek.

„A KASZ 20 év alatt igazi innovatív alkotóműhellyé vált, ahol a fiatal tehetségek mellett tapasztalt hazai és külföldi alkotók tág keretek közt valósíthatják meg a formai elképzeléseiket. Adott az átjárás a különböző művészeti ágak között is, hiszen nem csak szobrászok, de grafikusok, festőművészek, fotósok is megfordultak már az ipartelepen” – tette hozzá Árvai István.

A kiállítás 2023. június 23-tól július 31-ig tekinthető meg ingyenesen, naponta 8.00–17.00 óra között.

Helyszín: Kecskemét, Izsáki út 8/D, IQ Kecskemét irodaház mélygarázsa és az előtte található szoborpark.