Helyreállították a regéci vár reneszánsz palotaszárnyát

A regéci vár eredetileg 1300 körül épült a Zempléni-hegység középső részén, majd kalandos története során többek között II. Rákóczi Ferenc is lakott itt néhány évig gyermekkorában. Végül I. Lipót császár rendelete értelmében Caprara generális a várat 1686-ban leromboltatta, azóta már csak a romjai álltak, míg az ezredfordulót követően pozitív folyamatok indultak el.

A várban a felújítások több ütemben 2003 óta folyamatosan zajlanak. Először 2003-ban átadták a regéci erősség helyreállított északi bástyáját. A mérföldkőnek is nevezhető fejlesztés rendezte és biztonságossá tette a vár bejáratát, a fából készült épület segítségével kulturálttá vált a látogatók fogadása. Az északi bástya egészét átfogó helyreállítás során kijavításra kerültek az építmény kiszakadozott falrészei, és visszaépültek a boltívek.

Majd 2015-ben folytatódott a felújítás, és újjáépítették a vár négyszintes öregtornyát, valamint új látogató- és fogadóépület készült a bejáratnál, illetve Látogatóközpont épült a település közepén. 329 évvel a császári katonák által történt lerombolása után újjáépült öregtoronyban fedett kiállítótér létesült.

A 2016-ban átadott beruházás ugrásszerű növekedést eredményezett az erődítmény látogatási adataiban, hiszen egy év alatt több mint tízezerrel nőtt a vendégek száma, ami azóta is évről évre emelkedik. A következő etapban, vagyis idén pedig a palota keleti szárnyát a pincétől a tetőig teljesen helyreállították a megmaradt emeletnyi falszakaszokra alapozva. Így ma már valóban érdemes ellátogatni az erősségbe, hiszen számos kiállítást tekinthetünk meg.

Remélhetőleg itt nem állt meg a fejlesztés, és talán a füzéri várhoz hasonlóan még teljesebb lehet a rekonstrukció. Természetesen a munkálatok függnek a régészeti ásatások sikerétől, és hogy milyen részletgazdag autentikus terveket tudnak kidolgozni a szakemberek. Mindenesetre tervbe van véve a következő etapban a nyugati palota állagvédelme, majd a vár eredeti bejáratát is rekonstruálhatják, de ehhez először kutatni kell a bevezető utat, a bejárati épületet és az Alsó várat. 

Fotó: Regéc Facebook-oldal. További képek itt láthatók.