Az építőipar tárgyilagos képe: csökkenő teljesítmény és visszaeső cégalapítások

Az építőipari termelés szeptemberben 4,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az építőipari cégek száma októberben kismértékben csökkent. Az alapítási aktivitás alacsony maradt, idén mindössze alig több mint 4 ezer új vállalkozás kezdte meg tevékenységét, ami az elmúlt öt év legalacsonyabb száma. Az egyéni vállalkozók száma elérte a 85,5 ezret, ugyanakkor az újonnan alapított egyéni vállalkozások száma idén jelentős mértékben csökkent. A közeljövőben várhatóan tovább folytatódik a cégszámcsökkenés.

A KSH adatai az idei év júliusát leszámítva folyamatosan az építőipar csökkenő teljesítményét mutatják, ami nem volt másként szeptemberben sem. 2023 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,7%-kal csökkent. A cégtrendben az OPTEN adatai alapján a működő cégek 66,7 ezres számához képest az októberi cégszámcsökkenés csekélynek mondható, kis mértékben haladja meg a százat és 1-10 hó összesítésben a hatvanat

A cégtrendben az egyik szembetűnő tény az alapítási kedv csökkenése, ami ez év októberig mindössze alig több mint 4 ezer új vállalkozást jelentetett eddig a szektorban. 1-10 hónapos összehasonlításban az idei évben alakult a legkevesebb új cég az elmúlt öt évben, és úgy tűnik, az idei teljesítmény még megszorongatni sem tudta az elmúlt időszakokét.

„Az elmúlt öt év legjobb november-december alapítási kedvével számolva is, úgy tűnik, hogy az új cégek száma nem éri el, vagy csak súrolhatja alulról az 5 ezeres cégszámot idén, ami messze elmarad az eddig megszokottól. Ez egyáltalán nem meglepő a jelenlegi környezet ismeretében, és úgy gondolom, hogy a cégszámcsökkenés a jövőben folytatódni fog, nagyobb léptékkel, ha az alapítási kedv a jelenlegi szinten marad” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Megszűnések

A cégtrend egyik fontos aspektusa az alakulások, míg a másik a tevékenység megszűntetése. Fontos ebben a kontextusban megkülönböztetni a tevékenység megszűnésének jogi és fizikai dimenzióját, melyek az esetek többségében nem esnek egybe. A jogi megszűnésig vezető folyamat időigényes, különböző formában manifesztálódik, és ezek a formák magukban foglalják a fizikai tevékenység megszűnését vagy annak korlátozott folytatását.

Ezen cégeljárási formák közül kiemelkednek a végelszámolások, az előzmény nélküli esetek az új felszámolási eljárásokon belül (pl. nem előzte meg az eljárást kényszertörlési eljárás), és az új kényszertörlések (az új felszámolási eljárások közel 90%-át kényszertörlés előzi meg). Ezen nézőpont alapján más kép rajzolódik ki. Míg a jogilag teljesen megszűnt cégek száma az idén – 4,11 ezer – alig több mint az újonnan alapítottaké – 4,06 ezer -, addig az új eljárások száma – ami főként a belső folyamatokat tükrözi – elérte a 4,5 ezret.

Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője elmondta: „az új eljárások idei számai, de a tavalyiak még inkább jelezték a szektorban zajló negatív folyamatokat. Az új végelszámolások már most meghaladták az ezret, ami 2022-őt nem számítva, hiszen a tavalyi KATA változások jelentős átrendeződést okoztak, meghaladják az elmúlt öt év éves számait, és ugyanez a tendencia látható az új kényszertörléseknél is, ahol az idei eljárásszám meghaladta a 3 ezret. A jövőben a cégalapítások szintje fogja eldönteni a cégtrendet, de rövid távon biztos a cégszámcsökkenés.”

Az építőiparban az egyéni vállalkozói forma továbbra is nagyon elterjedt, és január óta folyamatos növekedést mutat, elérve a 85,5 ezres számot. Annak ellenére, hogy magas a jelenlévő egyéni vállalkozók száma ebben a szektorban, már láthatók a nehézségek jelei. Az újonnan belépő egyéni vállalkozók száma markánsan csökkent 2023-ban. Míg 2022-ben még több mint 14 ezer új egyéni vállalkozó indult, és 2021-ben több mint 16 ezer, addig idén októberig mindössze 7,4 ezer, amely valószínűleg idén nem éri el a 10 ezres szintet.

Figyelemre méltó a tevékenységet szüneteltetők számának emelkedése is, ami jelenleg a szektorban működő egyéni vállalkozók 14%-át teszi ki, azaz több mint 12 ezer vállalkozót érint. Ezzel szemben az előző év azonos időszakában a tevékenységet szüneteltetők mindössze 10%-ot képviseltek, ami azt mutatja, hogy növekszik a kivárók száma és aránya a szektorban.

Fotó: Getty Images