Az építőipar üzenetei és jövőképei

Az építőipar társas vállalkozásainak száma már 8 hónapja csökkenő tendenciát mutat. Az alacsony alapítási kedv mellett szezonálisan rekordmagas megszűnések az év első 4 hónapjában. A magas új kényszertörlések száma további magas megszűnésszámot vetít előre a közeljövőben.

A KSH legutóbbi gyorsjelentése alapján az építőipar teljesítménye vegyes képet mutat. Az idei első negyedévben az építőipari termelés volumene 2,3 %-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezzel szemben márciusban az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,3 %-kal, az előző hónaphoz képest pedig 2,8 %-kal csökkent. A március végi adatok szerint az építőipari vállalkozások szerződésállományának volumene 3,7 %-kal elmaradt az előző év azonos időszakához képest. Bár az inflációs nyomás enyhülni látszik, az építőipari árak az előző negyedévhez képest 2,4 %-kal emelkedtek.

Az OPTEN adatai alapján a szektorban működő társas vállalkozások száma immáron 8 hónapja tartó lejtmenetben van, áprilisban tovább csökkent, így a hónapot 65,6 ezer céggel zárta. Úgy tűnik, az elkövetkező időszakban egyre távolabb kerül az elmúlt évben megszokott 66 ezer feletti cégszám, idén már 1,1 %-kal kevesebb vállalkozás „építi” az építőipart.

Továbbra is fókuszban van az alapítási kedv alacsony szintje, de szezonális összehasonlításban is jól látszik, hogy nem ez az egyetlen tényező a cégszámok csökkenésében. Mára határozottan két tényezőssé vált a cégszám változását meghatározó elemek száma: az alacsony alapítási kedv mellett a megszűnések magas mértéke is jelentős. Az idei év első négy hónapjában a megszűnések száma kiemelkedően magas volt, meghaladta a 2 ezer vállalkozást.

„A szektorban feszülő kihívások a cégtrend alapján egyértelműnek tűnnek. Az alacsony cégalapítási kedv arra utal, hogy a környezet nem vonzó tömegesen új vállalkozásoknak – kevesebb a megrendelés, kevesebb a munka –, míg a magas megszűnési szám a kockázatok magasabb mértékére hívja fel a figyelmet” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

A cégtrendben bekövetkező változások egyik fő mozgatórugója az új cégbírósági eljárások – felszámolás, kényszertörlés, végelszámolás – alakulása, amelyek alapját képezhetik a cégek megszűnésének. Jelenleg a jövőt nagymértékben az új kényszertörlési eljárások határozzák meg, mivel az új felszámolási eljárások 70-80 %-ának alapját ezek képezték az elmúlt időszakban is.

Fotó: Getty Images