Az ingatlanpiac és a klímaváltozás dönti el az amerikai választásokat?

Amerikában is, mint mindenhol a világon, az intelligens épülettechnológiák és az energiahatékonyság került a középpontba. Sőt, az amerikai választási küzdelem fókuszában is szerepet kaphat az alapvető gazdasági és társadalmi kérdések mellett, hiszen a tavaly elfogadott úgynevezett inflációcsökkentési törvény kapcsán – amelyben klímavédelmi intézkedések is vannak – meglehetősen szkeptikus a lakosság.

Az amerikai Biden-adminisztráció egyre több energiahatékonysági kezdeményezést indított el, illetve tervez megvalósítani, többek között olyan megoldásokra fókuszálnak, mint például az energiahatékonysági beruházások adójóváírása és az energia-auditori képzési programok felpörgetése. Ráadásul ezek a programok az inflációcsökkentési törvény (Inflation Reduction Act – IRA) szerves részét képezik, amely Biden elnök hivatali ideje alatt egy kiemelten fontos jogszabálynak számít a tengeren túl.

De mi is az az IRA? A költségvetési hiányt 300 milliárd dollárral csökkentő törvénycsomag alapvető eleme az adó- és egészségügyi reform mellett az ország történetének legnagyobb klímavédelmi programja. Ennek keretében mintegy 400 milliárd dollár segíti a lakosság és a cégek zöldgazdaságra való átállását. Többek között adókedvezményeket biztosítanak azoknak, akik elektromos autót vásárolnak, vagy éppen megújítják az otthonuk energiaellátását, továbbá a zöldenergiát hatékonyabban hasznosító vállalatok is jelentős támogatásra számíthatnak.

A program célja az, hogy 2030-ra az eddig vállalt 27 helyett 41 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása a 2005-ös szinthez képest. Ez azért fontos mindannyiunk számára, így természetesen Európában is, mert Kína mellett az USA a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országa.

A választások közeledtével az ilyen programok egyre inkább fókuszba kerülnek, ami nem véletlen, hiszen az IRA az amerikai történelem legnagyobb kiadási tételét jelenti. A nagyságrendje ellenére a közelmúltban végzett közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az amerikai szavazók 40%-a tájékozatlan a programról, vagyis nem sok fogalma van annak lényegéről és tartalmáról. Csak egyharmaduk gondolja úgy, hogy az IRA közvetlenül előnyöket jelent majd a családjuk számára.

Ezek a bizonytalanságok is jelzik, hogy Biden elnök gazdaságkezelési módszerei és az infláció letörésére irányuló erőfeszítések valószínűleg kulcskérdések lesznek a közelgő választásokon, amelyekre Trump össztüzet zúdíthat. Nem véletlenül a zöld épületek fejlesztésére ösztönző kezdeményezések körüli vita fokozódik.

A Republikánus Párt például vizsgálatot kezdeményezett a 400 milliárd dolláros zöld hitelprogramon belüli esetleges visszaélések ügyében. Párhuzamot vonnak az Obama-kormány idején történt Solyndra-botránnyal, ahol a napelemes cég már azután ment csődbe, hogy egy törvényjavaslat keretében 575 millió dolláros zöldenergia-kölcsönt kapott.

Az éghajlatváltozás és a gazdaság továbbra is meghatározó kérdések lesznek azon választópolgárok számára, akik középen helyezkednek el, vagyis még nem biztosak abban, hogy kire is fognak szavazni. Mindenesetre Biden elnök a két témában nagyrészt az IRA-nak köszönhetően az elért eredményekre hivatkozhat, ami akár az újraválasztási kilátásai szempontjából is döntő fontosságú lehet.

Fotó: Getty Images – Harlem