Budapest történetének egyik legnagyobb fejlesztése zajlik

Design&build 2021-04-16

A Budapest Diákváros felépítésével a Déli Városkapu program részeként egy teljesen új városrész jön létre, írja Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében. A Főváros ellenben nem támogatja a kínai egyetemet.

Budapesten a városmagtól pusztán néhány kilométerre elképesztően jó adottságú, ma kallódó és kihasználatlan rozsdaterületek vannak. Rendbetételük után e területek kitűnően alkalmasak új közparkok, lakóépületek, sportterületek, irodák, múzeumok, egyetemek, más közintézmények befogadására. Ez a kompakt város kulcsa: a város nem hatalmas távolságokra egymástól terül szét és nő tovább, hanem hasznosítja belső tartalékait. Nem hiába nevezik a rozsdaövezeteket a város aranytartalékának.

A Diákváros és a Déli Városkapu megvalósítása jelenleg is folyik, a korábbi döntéseknek megfelelően készülnek a tervek, van, ami már épül.  A program keretében négy nagy fejlesztést valósítanak meg:

1. Észak-Csepelen egy új közparkot hoznak létre – gyalogos és kerékpárosutakkal, tanösvényekkel, tisztásokkal, sportpályákkal és játszóterekkel, továbbá a csapadékvizet környezetbarát módon hasznosító vizes (wetland) élőhellyel.

2. A ferencvárosi Duna-parton kialakítják a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportparkot, ahol az atlétikai központ mellett különféle sportpályák, játszóterek lesznek, és egy homokos plázs is helyet kap majd.

3. A Diákvárostól északra korábban ingatlanfejlesztésre alkalmas, üzleti területeket tervezett a Kormányzat elsősorban irodák számára. Ez a több részből álló terület alkalmas lehet a Fudan Egyetem befogadására, amely így nem vesz el területeket a Diákvárostól.

4. A soroksári Duna-ág ferencvárosi partja és a Soroksári út között pedig megépülhet a szóban forgó Diákváros – a Belvárostól kevesebb mint 5 kilométerre, diákszállásokkal, közösségi, valamint tanulási és kutatási terekkel.

A Diákváros felépítéséhez megvan az egység, de ami legalább ennyire fontos, hogy elegendő fizikai tér is rendelkezésre áll hozzá.

A kollégiumok építésének tekintetében 50 éves lemaradásban vagyunk, jelenleg nincs elég férőhely a budapesti egyetemisták számára. Ezt a hiányosságot szeretnék a Diákváros felépítésével orvosolni.

Jelentős kollégiumfejlesztést valósítanak meg, két ütemben 4000-4000 kollégiumi férőhelyet építenek fel a magyar diákok számára, írja Fürjes Balázs.

A műemléki védelem alatt álló, de ma még lepusztult állapotban lévő Nagyvásártelep épületét felújítják és új funkcióval töltik meg. Egy nagy fedett közösségi teret alakítanak ki benne, amely befogadhat majd könyvtárat, sportpályákat, egyetemi klubot és menzát. Ez lesz az első épület, amelynek a rekonstrukcióját megvalósítják, és amely szíve-lelke és központja lesz a Diákvárosnak.

Fővárosi elképzelések

Karácsony Gergely főpolgármester is elmondta véleményét Facebook-oldalán, ahol kijelentette, hogy kitart a diákváros, vagyis "több mint tízezer magyar fiatal olcsó lakhatásának ügye" mellett. Emlékeztetett, hogy a kormány először megállapodást kötött 2019-ben az új fővárosi városvezetéssel, egyebek között a diákvárosról.

Olcsó lakhatást a magyar fiataloknak, egészségügyi fejlesztéseket, a Budapesti Nagyerdő zöldfejlesztését tudta a főváros "kiharcolni", és azt, hogy a kormánynak olyannyira fontos stadion úgy épüljön meg, hogy kilenc napig kiszolgálja az atlétikai vb-t, de utána legalább 90 évig a ferencvárosiak és általában a budapestiek szabadidejét, szórakozását, sportolási lehetőségeit biztosítsa, emelte ki a főpolgármester, majd hozzátette, hogy a kínai egyetemet nem támogatja, mert szerinte a Diákváros területén épülne meg.

Balogh Samu a főpolgármester kabinetfőnöke szintén a Facebookon azt írta, a Fővárosi Közgyűlés csak azzal a feltétellel támogatta a déli városkapu program megvalósítását, hogy annak része lesz a teljes értékű diákváros, valamint annak részeként megvalósul a nagyerdőprogram első fázisaként 100 hektár minőségi zöldfelület. Szerinte a csütörtökön bemutatott tervek alapján a kormány nemcsak diákszállásokat áldozna fel a Fudan Egyetem kedvéért, hanem a csepeli közpark területét is csökkentené.

Emellett helyi népszavazásokat kezdeményez Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere a kínai Fudan Egyetem ügyében. Szerinte annak a 13 hektáros területnek, ahol megépülne a Fudan Egyetem, nagyobb részt Ferencváros a tulajdonosa, de amíg nem születik felelős, közös döntés, a kerület nem fog semmilyen vagyonelemet a projekt a rendelkezésére bocsátani.

Látványtervek: nagyvasartelep.org - Snøhetta, 2020 - tervpályázat-győztes

Partnereink