Célegyenesben a MOL gigaberuházása

A tiszaújvárosi MOL Petrolkémia hosszú évtizedek óta a magyarországi vegyipar központja: itt épül a poliol üzem, amely méretét és technológiáját tekintve is egyedülálló a régióban. Az 1,3 milliárd euróból megvalósuló beruházás nemcsak a MOL történetének eddigi legnagyobb organikus befektetése, de országos viszonylatban is az egyik legjelentősebb.

A projekt 89 százalékos készültségi szinten áll, teljes egészében befejeződtek a tervezési munkák, amelyeken 350 mérnök dolgozott Indiában, Thaiföldön, Németországban és Magyarországon. A kulcsberendezések tervezése, gyártása és helyszínre szállítása megtörtént, Olaszországtól Thaiföldig a világ minden tájáról érkeztek elemek az új gyárhoz. 

A komplexum berendezéseinek és moduljainak többségét súlyuk és méretük miatt nem vihették közúton, ezért szállításukra a vízi utat választották. A szállítás tervezésénél figyelembe kellett venni, hogy – az elmúlt 15 év adatai alapján – a Tisza vízszintje évente csak rövid időszakban alkalmas ilyen szállítások lebonyolítására. 

2019 novembere óta összesen 65 készülék „hajózott” a Tiszán, amelyek súlya 10 és 400 tonna között volt, méretük pedig néhány métertől 45 méterig terjedt. Időközben a Tisza vízszintje 3 alkalommal csökkent olyan szintre, hogy a szállításokat ideiglenesen le kellett állítani.

A kivitelezés, azaz a helyszíni építési munkák 80%-ot meghaladó készültségen állnak. Az építkezés 35 hektáron folyik, az elmúlt két év alatt összesen 13.000 tonna acélszerkezetet építettek be, ami 2 Eiffel torony megépítésére elegendő mennyiség. Emellett lefektettek 2500 kilométer kábelt, és közel 700 kilométer csővezetéket szereltek össze.

A poliol projekt az egész MOL-csoport történetében fontos mérföldkövet jelent, hiszen a régióban egyedülálló, csúcstechnológiás komplexum megépítésével tovább erősítjük vegyipari pozíciónkat, munkahelyeket teremtünk és a vállalat átalakulást is felgyorsítjuk. Az építkezésen résztvevő mintegy 2500 szakmunkás kiváló munkát végez, így a tervek szerint a jövő év második felében elkészülnek az építési munkálatokkal. Ez sok új lehetőséget teremt a vállalatnak és az egész országnak, hiszen a poliol napjaink egyik legkeresettebb műanyagipari alapanyaga” – mondta Marton Zsombor, a MOL Petrolkémia vezérigazgatója.

Mire jó a poliol?

A poliolt számos különböző iparágban használják fel termékek, eszközök és építőanyagok gyártására. Fontos alapanyag a textiliparban, bútoriparban (párnák, ülések), autóiparban (karosszéria-elemek) és építőiparban (szigetelő habok) egyaránt. A felhasználási területe rendkívül széleskörű és sokrétű.

A poliol üzem elindulása után a MOL a régió első olyan vállalata lesz, amely a nyersolaj kitermelésétől a poliol előállításáig kézben tartja a gyártás teljes értékláncát. Ez fontos eredmény a teljes MOL-csoportnak, hiszen a vállalat 2030-ig szóló hosszú távú stratégiájában kiemelt szerepet szán a vegyipari értéklánc bővítésének, és 4,5 milliárd dollár értékű petrokémiai beruházást tervez.

A tiszaújvárosi üzemben a ma elérhető egyik leghatékonyabb és környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt, a Thyssenkrupp és az Evonik által használt HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) eljárással.

A poliol komplexum egyike a MOL-csoport 2030-as stratégiája keretében megvalósuló kulcsfontosságú magyarországi beruházásoknak. A stratégiai átalakulás fontos eleme, hogy a finomítói termelésükben csökkentsék az üzemanyagok részarányát a petrolkémiai, műanyagipari termékek javára, és a befektetők és a vevők első számú választásává váljanak.

A tervek szerint az új komplexumunkban évente 200 ezer tonna propilén-oxidot állítanak majd elő, amelyet poliol termékekké alakítanak. A csúcstechnológiával működő, automatizált üzemcsoport több mint 200 szakembernek ad majd munkát. A MOL 2030-IG 4,5 milliárd dollárt fektet a petrolkémia üzletág fejlesztésébe a régióban. A magyar állam összesen 131 millió euró állami támogatást nyújt a beruházás megvalósításához.

Lassan kész a székház is

A vállalat székház-projektje is jól halad a BudaPart városnegyedben, hiszen nyáron már elérte az épületkomplexum a legmagasabb pontját, így már a bokrétaünnepséget is megtartották.  A létesítményt várhatóan 2022 őszén vehetik majd birtokba a MOL budapesti munkavállalói.  A MOL Campus 28 emeleten, összesen 86 ezer négyzetméteres alapterületet foglal el, amelynek tervei alondoni Foster+Partners és a magyar Finta Stúdió kollaborációjában születtek. 

A cégközpont Budapest egyik leginnovatívabb és legzöldebb irodaépülete lesz, amely szervesen illeszkedik a megújuló Kopaszi-gát látképébe. Az irodaház energiatakarékossági, környezettudatossági és fenntarthatósági szempontból is a legmagasabb szintet fogja képviselni a BREEAM Excellent és LEED Platinum fokozatok megszerzése érdekében.  Az energiaigényt részben napenergia biztosítja majd, a talajszondáknak köszönhetően geotermikus hőenergiát is használnak majd az épület fűtéséhez és hűtéséhez, emellett pedig az esővizet is hasznosítják.