Felére csökkenhet a falépítés ideje az új technológiával

Akár a felére csökkentheti a falazási munkák idejét a hagyományos megoldásokhoz képest a Wienerberger által is használt Porotherm Rapid technológia. A simára csiszolt kerámia téglák pontosabb illeszkedése és bordaszerkezete révén olyan egyrétegű falazat készíthető, amely kiegészítő külső hőszigetelés nélkül képes a legszigorúbb, modern kori épületenergetikai elvárások teljesítésére is. Ráadásul így jelentősen, akár 98 százalékkal csökkenthető a víz- és a kötőanyagok felhasználása is.

A csiszolt kerámia téglákra épülő Rapid technológia olyan különleges előnyöket biztosít, amelyekre a hagyományos falazási megoldások nem képesek. Lényege, hogy a téglák a felfekvő felületükön síkra csiszolva kerülnek ki a gyárból, így azok, mint két asztallap, tökéletesen egymásra helyezhetők a következő sorokban. Ezáltal a szükséges kötőanyag mennyisége kevesebb lesz, és a falazat gyorsabban elkészíthető. Ez pedig a további munkafázisokat is felgyorsítja. 

A megoldás ráadásul egyértelműen környezetbarátabb, a hagyományos falazáshoz képest ugyanis sokkal víztakarékosabb. Míg a hagyományos habarcsos technológiával egy átlagos méretű, 100 négyzetméteres családi ház falazatának elkészítéséhez 4200 liter vízre van szükség, az új technológia esetén ez mindössze 8 liter. Összehasonlítva, az egy felhasználási helyre jutó havi átlagos vízfelhasználás 2022-ben 6890 liter volt. Így a vízhasználat szinte teljes elhagyásával az építtetők az egyik legnagyobb lépést tehetik meg a környezettudatos kivitelezés felé.

Időt és pénzt spórol, aki így épít

A technológiával nem csak a felhasznált víz mennyisége csökkenthető, de az anyagköltségen és a szállítási költségen is jelentős, több mint 70 százalékos megtakarítás érhető el azzal, hogy nem kell a habarcshoz használt rengeteg anyagot megvenni és szállítani. Ráadásul csökkenthető a kivitelezési munka hossza is: egy 100 négyzetméteres családi ház falazata akár 13 nap alatt elkészíthető, ezzel szemben a tradicionális habarcsos technológiával ez csaknem egy hónapba telik. Arról nem beszélve, hogy a habarcsoknál megszokott minimum +5°C helyett akár -5°C környezeti hőmérséklet mellett is falazhatnak a szakemberek. Továbbá drasztikusan csökken az építkezés közben keletkezett hulladék is.