Felszólították az EU döntéshozóit, hogy tegyenek határozott lépéseket az épített környezettel kapcsolatban

A World Green Building Council (WorldGBC) az European Green Building Council 24 tagjával együttműködve 2024. április 16-án, Brüsszelben új, fenntartható építéspolitikai ajánlást tett közzé. Az “Európai Manifesztó a fenntartható épített környezetért” című dokumentumot.

Az ajánlás az uniós döntéshozók számára készült, ösztönözve őket arra, hogy erőteljesebb lépéseket tegyenek a fenntartható építkezés megvalósítására a kontinensen. A júniusi európai választásokkal egy időben, így egyre nagyobb nyomást helyezve a politikai szereplőkre, hogy előtérbe helyezzék a fenntartható épületekkel kapcsolatos rendelkezéseket, írja a hugbc.hu.

A fenntartható épített környezettel kapcsolatos politika előtérbe helyezésével számos kulcsfontosságú kérdés megoldható lenne az egész EU-ban, beleértve az energiabiztonságot is. Az építőipar teszi ki Európa energiaigényének 40%-át, amelynek 80%-át fosszilis tüzelőanyagokból fedezik, de az épületek energiahatékony felújításának felgyorsítása csökkentené a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget, miközben európaiak millióinak energiaszámláit is mérsékelné. A fenntartható épített környezetre vonatkozó politikák az EU-ban jelenleg tapasztalható munkanélküliségi válságon is segíthetnek: minden egyes, az épületek zöld felújításába fektetett 1 millió euró átlagosan 18 helyi, hosszú távú munkahelyet teremt az EU-ban.

Laura Pallares, a World Green Building Council európai vezetője a következőket mondta:a”A politikai döntéshozóknak létfontosságú, hogy megfogadják ezeket az ajánlásokat. A közelgő választások előtt, függetlenül attól, hogy végül kit választanak meg, a fenntartható épített környezetre vonatkozó politikáknak, amelyek kulcsfontosságúak az EU Green Deal céljainak eléréséhez, továbbra is a napirend első helyén kell állniuk.”

Az új ajánláscsomag felszólítja az uniós politikusokat, hogy kötelezzék el magukat az építőiparral való együttműködés mellett egy olyan uniós szakpolitikai keret kidolgozása és végrehajtása érdekében, amely figyelembe veszi a fenntartható épületek társadalmi, környezeti és gazdasági előnyeit. A nyolc pilléren átívelő ajánlások a szén-dioxid-kibocsátást, a körforgásos gazdaságot, az egészséget, a vizet, a finanszírozást, az ellenálló képességet, a biológiai sokféleséget és az igazságos átmenetet foglalják magukban.

Cristina Gamboa, a World Green Building Council vezérigazgatója hozzátette: „évek óta tudjuk, hogy az Európában található épületek milyen hatalmas lehetőséget rejtenek az életminőség javítására, de most minden félnek lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy ez holisztikus politikai intézkedések formájában szerepeljen az EU jogszabályaiban. A World Green Building Council és nemzeti zöldépítési tanácsaink készen állnak arra, hogy támogassák a politikai döntéshozókat abban, hogy az épített környezet energiahatékony, regeneratív és igazságos átalakulását célzó intézkedéseket hozzanak.”

Az ajánlásokat mostantól regionális politikai döntéshozókkal vitatják meg az egész kontinensen, hogy a fenntartható épített környezet a júniusi választásoknál is kiemelt prioritás maradjon.

Fotó: Getty Images