Feltámad a Corvin, a klasszikus budapesti áruházak egyik utolsó képviselője

A világ első modern áruháza, a párizsi Le Bon Marché 1838-ban nyitotta meg kapuit. Mi jóval később tudtunk csatlakozni a kiskereskedelem forradalmához, hiszen ekkoriban még passzázsokban kialakított bazárokban vásároltak az emberek. Itt említhetjük meg például a Haris-bazárt vagy a mai Párisi udvart.

Az első modern hazai áruház a Párisi Nagyáruház volt, amely az Andrássy úton épült 1882-ben, mint a Terézvárosi Kaszinó székhelye. 1909-ben Goldberger Sámuel megvásárolta az épületet, hogy francia mintára a kor legmodernebb áruházát alakítsa ki. Az államosítást követően először könyvraktárnak használták, majd 1958-ban Divatcsarnok néven nyitották meg újra az eredeti funkció szerint. 1999-ig a Centrum Áruházak tagjaként üzemelt, majd bezárták, míg 2005-ben az Orco Property Group vásárolta meg az államtól és újította fel, hogy ismét régi pompájában tündököljön némi hozzáépítéssel.

Ha már a klasszikus áruházi modellnél tartunk, akkor a Rákóczi utat kell mindenképpen kiemelnünk, hiszen a Kossuth Lajos utcától a Keleti pályaudvarig tartó szakasz a két világháború között vált a főváros első számú bevásárlóutcájává, ahol olyan áruházak üzemeltek, mint a Guttmann-áruház, a Holzer divatház vagy éppen a Corvin Áruház. Az 1948-49-es államosítások után a Guttmannból Verseny Áruház, a Holzerből Úttörő Áruház lett, és megnyílt a Lottó, a Csillag és az Otthon Áruház is. A Rákóczi úti tengely hajdani hat nagyáruházából már csak a Corvin maradt mementónak, hiszen a rendszerváltás után megváltozott vásárlói szokások taccsra tették a Rákóczi utat.

Az Otthon Áruház a Rákóczi út 74. szám alatt működött, míg a Rákóczi út és a Klauzál utca sarkán várta a vendégeket a Lottó áruház, amely korábban a Minőség Állami Áruház nevet viselte. Eredetileg díszes épület volt homlokzati szobrokkal és egy saroktoronnyal, de sajnos a második világháborúban és 1956-ban is találatok érték. 1882-ben nyitotta meg Rákóczi úti üzletét Guttmann Jakab és társa, amely az államosítás után 1949-től Verseny Állami Áruház néven működött a Rákóczi út-Síp utca sarkán. A közelében pedig a Csillag Áruház üzemelt a Kazinczy utca sarkán

A már szintén említett Úttörő Áruház eredetileg több épületből (Kossuth Lajos utca 7. és 9., Reáltanoda utca 8. és 10.) állt. Az első itt üzemelő áruházat 1895-től az 1930-as évekig a Holzer Simon cég működtette, 1936-ban Nagykovácsy Milenkó vásárolta meg az épületet a Reáltanoda utca 8. és 10. szám alatti házakkal együtt. A háború után kisebb-nagyobb kitérők után 1950-ben nyílt meg újra Úttörő és Ifjúsági Áruház néven, majd 1966-tól a Centrum Áruházak tagja volt, míg végül 1994-ben megszűnt. Az épületegyüttes egy részében bontás után szálloda és irodaház épült, másik részében lakások találhatók.

A Corvin Áruház kacskaringós életútja

A klasszikus áruházak közül a Corvin Áruház egyedüliként tűri az idők megpróbáltatásait, még ha a 21. században az áruválaszték nem is pozícionálta túl igényes szintre. A klasszicizáló stílusú, díszes palotahomlokzatú épületet 1926-ban adták át a vásárlóknak, amelyet a hamburgi M. J. Emden und Söhne cég alapított. 1931-ben ugyanitt elindult hódító útjára az ország első mozgólépcsője is, a Corvin amúgy is igazi városközpont volt 17 ezer négyzetméteren, akárcsak a mai új generációs plázák, hiszen az üzletek mellett étterem, kávézó is működött. Délutánonként szalonzene szólt, vagyis igazi közösségi térként funkcionált.

Az áruház a második világháború során kisebb sérüléseket szenvedett, végül 1948-ban államosították. 1967-től a Centrum Áruházak részévé vált, és ekkor kapta meg a hírhedt alumíniumborítást, hogy az 56-os forradalom idején kapott sérüléseket elfedjék. Bár ideiglenes borításról volt szó, mifelénk ez sokszor egyet jelent az állandóval, és esetünkben is így történt. Az áruház az 1990-es évek végén a Skála Áruházak tagja lett. A kétezres évek elején fazonigazításon ment keresztül, az áruház közkedvelt részévé vált a 2007-ben megnyitott Corvin tető.

Az ezredforduló idején és a 2008-as válság előtt is tervbe vették, hogy ledobják róla az alumíniumborítást, de végül maradt a torz külső. Az önkormányzat 2014-ben kötelezte a tulajdonost az alumíniumborítás eltávolítására és az eredeti homlokzat helyreállítására, és a kormányzat 300 millió forintot is elkülönített a projekt támogatására. 2017-ben a bérlők is kiköltöztek, hogy elinduljon végre a felújítás, a fémborítás is lekerült a homlokzatról 2018-ban. Azonban akkor takaróhálóval fedték le, amit idén februárban szedtek le, így most mindannyian jól láthatjuk, hogy micsoda értékek bújtak meg több mint ötven évig az alumíniumborítás alatt.

Már elindult a felújítás, elkezdődtek a belső munkák, illetve a homlokzat megújítása, és várhatóan 2022-ben nyitja meg a kapuit az újjászületett áruház. A tervek szerint a műemlék elemek restaurálásával együtt modern műszaki tartalom várja majd a bérlőket az épületben, ahol kiskereskedelmi és irodafunkció is kialakításra kerül. A külső homlokzat helyreállítását az M-Teampannon Építész és Mérnöki Iroda tervei alapján végzik, a belső rekonstrukció Orning Olivér tervei szerint zajlik.

Fotók: MTI, Fortepan, Corvin Áruház Ingatlanhasznosító Kft.