Felújították a geszti Tisza-kastélyt

Három éven át tartó felújítást követően szerdától látogatható a Tiszák egykori geszti otthona, benne a család történetét és mindennapi életét bemutató állandó kiállítással – tájékoztatta NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. az MTI-t.

Az állandó kiállításban eredeti tárgyak, régi festmények és fotók mutatják be a Tisza család és a korabeli Magyarország történetét. A műemlék nagyértékű festményekkel is gazdagodott, köztük Barabás Miklós Tisza Lajost és Tisza Lajosné gróf Teleki Júliát ábrázoló portréival, valamint Ferraris Artúr Történelmi tarokkparti című festményével. Kiemelt értéket képvisel ifj. Tisza Kálmán biedermeier íróasztala, amelyet Joseph Danhauser készített, Strobl Alajos gróf Tisza Kálmánt ábrázoló mellszobra, valamint egy falkavadászatot ábrázoló szivartartó, amelyen Almássy Denise – gróf Tisza István unokahúga – gravírozott aláírása látható.

A Tisza család leszármazottjai – Nitsch Gáborné Tisza Ilona, Patay Ilona és Patay Péter – jóvoltából olyan használati tárgyak is szerepelnek a kiállításban, amelyek eredetileg is a kastélyban voltak. Ilyen például Tisza István elefántcsont levélbontója vagy egy márványból készült asztali óra, tetején turulmadárral.

A rekonstrukció elsődleges célja az volt, hogy az épületegyüttest legutolsó, eredeti állapotában állítsák helyre. A főépületben az egyes helyiségek visszakapták korabeli funkciójukat, mint például Tisza István dolgozószobája; míg a női szalon kiállítótérré és rendezvényhelyszínné is vált, ahol lehetőség van üzleti találkozók, csapatépítő tréningek, konferenciák és polgári esküvői szertartások megrendezésére is.

A késő barokk stílusú épület terei a mai kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásokat nyújtanak, ilyen a kávézó és a múzeumpedagógiai foglalkoztatótér. A főépület mellett megújult a kastélykert és park, ahol dísznövények és multifunkciós sportpályák is helyet kaptak. Teljes rekonstrukción esett át a Tiszttartó Ház, az Arany János Emlékház és a Tisza család kriptája. Új elemként fölépült az Arany János Vendégház, ami lehetővé teszi, hogy az idelátogatók akár több napot is eltöltsenek a Tisza család egykori otthonánál.

Oláh Zsanet, az NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a megújult Tisza-kastély a NÖF NKft. hálózatán belül is egyedülálló, komplex turisztikai fejlesztési mintaprojekt. Területén az állandó kiállítás, a múzeumpedagógiai foglalkoztatótér és a kávézó mellett 29 szobás szálláshely, étterem, közösségi terek, valamint sportpályák is várják a vendégeket.

„A fenntarthatóságot szem előtt tartó hasznosítási koncepciónk központi eleme a helyi közösségek minél szélesebb körű bevonása a felújított épület mindennapi életébe, a térségi munkaerő alkalmazása és a helyi kistermelőkkel, szolgáltatókkal való szoros együttműködések kialakítása” -hangsúlyozta a NŐF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Fotó: MTI-Koszticsák Szilárd