Harminckilenc nevezés érkezett az Építészeti Múzeum tervezésére

Harminckilenc nevezés érkezett a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új épületegyüttesének tervezésére kiírt nemzetközi pályázatra.

Az első szakaszban érvényesen benyújtott jelentkezőknek a második szakaszban a tervezési feladatot kell majd elkezdeni. A pályázat ettől kezdve titkos, az építészirodák, szakmai közösségek alkotásait a második szakaszban már anonim módon ismeri meg, és értékeli majd a bírálóbizottság.

Az MMA június 29-i részvételi határidővel hirdette meg kétszakaszos, meghívásos, magyar és külföldi építészirodák számára egyaránt nyitott tervpályázatát az új épületegyüttes tervezésére. A helyszín a budapesti Városligeti fasor 9-13. A pályázat díjazására bruttó 45 millió forint áll rendelkezésre.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ 2017-ben jött létre az MMA fenntartásában. Az akadémia feladata az intézmény új, állandó épületének létrehozása az egykori Belügyminisztériumi Kórház területén, a felújított és ma már az intézmény kiállítóhelyeként használt Walter Rózsi-villa szomszédságában. A tervpályázat fő feladata az új főépület megtervezése, a meglévő, egykori Grünwald- és Herczel-szanatóriumok integrálásával.

A korábbi, eredménytelenül zárult tervpályázatot követően a kiírást előkészítő bizottság újratervezte az intézmény, a majdani Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezési programját és a pályázati eljárást is. Ennek eredménye a jelenlegi, kétszakaszos, kétfordulós tervpályázat.

A kiíró szerint a „racionalizált építészeti program olyan kompakt, világszínvonalú építészeti beruházást tesz lehetővé, amely szem előtt tartja a fenntarthatóság és a működtethetőség követelményeit is”. A kétfordulós pályázati szakasz 2023 őszén folytatódik, az eredményhirdetés tervezett időpontja december elseje.

Fotó: Getty Images