Hogyan születhetnek karbonmentes épületek itthon?

Design&build 2022-11-23

A közelmúltban a HuGBC is csatlakozott a World Green Building Council globális programjához, amely a teljes életciklusra vetítve karbonmentes épületek megvalósítását tűzte ki célul 2050-ig.

A World Green Building Council (WorldGBC) 2019-ben indította el az Advancing Net Zero (ANZ) elnevezésű globális programját, amely az épített környezetünk karbonmentességét célozza meg 2050-ig. A szervezet e cél teljesítését figyelemfelkeltő kampányokkal, olyan eszközök, módszerek és tréningek fejlesztésével kívánja elérni, amelyek a szektor piaci szereplői és a szabályozói döntéshozók elköteleződését növelik. Ehhez a törekvéshez csatlakozott most a HuGBC a török, a kenyai és a koreai zöldépítési társzervezetekkel egy időben, harmincnégyre növelve a programban részt vevő országok számát.

A HuGBC három éve folyamatosan foglalkozik a net zero* témakörrel az ANZ státuszjelentéseinek megosztásával, webináriumok szervezésével és a programvezetők meghívásával konferencia-előadásokra. Idén májusban a több mint 130 résztvevővel zajlott HuGBC Green Future Conference egyik kiemelt témája is net zero épületek megvalósításának lehetőségei voltak.

„A hazai építőipari szereplők részéről most látjuk érettnek a helyzetet és a fogadókészséget is arra, hogy vállalkozzanak egy ilyen jellegű elköteleződésre – mondja Barta Zsombor, a HuGBC elnöke. – A jövőben egyre több vállalat számára lesz előírás a fenntarthatósági jelentési kötelezettség és a stratégiaalkotás, amely a környezeti és a társadalmi felelősségvállalás mellett gazdasági érdeke is az érintetteknek. A HuGBC teljes mértékben elkötelezett a szemléletformálás, az oktatás és a tanácsadás iránt is azzal a céllal, hogy Magyarország mihamarabb több nettó nulla épülettel gazdagodjon. Egyik tagvállalatunk már megvalósított egy ilyen épületegyüttest, amely a WorldGBC példatárába is bekerült.”

Az egyesület első lépésként egyéves programtervvel készül a WorldGBC-éhez hasonló tevékenységekkel. Cristina Gamboa, a WorldGBC vezérigazgatója kifejezte abbéli örömét, hogy a négy különböző régió nemzeti szervezetének csatlakozásával még erőteljesebb és kiterjedtebb lesz a net zero épületekért folyó munka. Gamboa kiemelte, hogy a WorldGBC globálisan a helyi szintű cselekvésekkel tud hatni igazán, bevonva a nemzeti szervezetek tagjait és már felelős vállalatokat is a munkába.

Fotó: Getty Images

Partnereink