Így épül vissza József főherceg palotája a budai várban

A tervezett ütemnek megfelelően haladnak a Szent György téri palota újjáépítésével. Az épület szerkezete tavaly áprilisban érte el legmagasabb pontját.

Szerkezetkész állapotban látható a palota díszlépcsőháza, valamint a bálterem is, amelyek eredeti, századfordulós külsővel születnek újjá. Jelenleg az épületet északról szegélyező József-kert lodzsájának és kapuinak alapozását végzik.

Az év elején indult a József főhercegi palota tetőzetének héjalása és a homlokzati elemek felhelyezése, amely az újjáépítés egyik legösszetettebb része. Az összesen 3000 négyzetméter felületű, valamint 27 különböző síkból felépülő tetőzet új acél- és faszerkezete már elkészült. Jelenleg is tart a tető fedésének leglátványosabb része, a díszműbádogos munka. Ennek részeként számos él-, illetve gerinccsúcsdísz készül, amelyek a tetőzet igazi ékei lesznek.

Az épület újjászületésének egyik legérdekesebb szakaszának a homlokzati elemek felhelyezése ígérkezik. A munka során a lábazatra hagyományos, faragott köveket helyeznek, ezek fölé pedig nagy teherbírású tartókonzolokra szerelt, átszellőztetett és könnyített burkolati rendszer kerül. Ennek előnye, hogy az épület „felöltöztetéséhez” kevesebb faragott kőmennyiség szükséges, valamint gyorsabb a felhelyezése és rögzítése is, látványban pedig nem különbözik a hagyományos technológiától.

József Károly főherceg palotája a korábbi Teleki-palota átépítésével 1906-ra készült el Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján historizáló stílusban. Az épület Budapest 1944-45-ös ostroma idején súlyos, de nem végzetes sérüléseket szenvedett, ennek ellenére 1968-ban ideológiai okokból felrobbantották. A Nemzeti Hauszmann Program részeként eredeti állapotában építjük újjá a palotát, amely a jóvőben az Alkotmánybíróság méltó otthona lesz.

Fotók: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldal