Itt épül a nemzeti oltóanyaggyár

A vakcinagyártás stratégiai jelentőségű kérdés, hosszú távon határozza meg életünket és védelmi képességeinket – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Debrecenben, amikor megtekintette az egyetemi innovációs központ épületét, és mellette a leendő oltóanyaggyár területét. Dömötör Csaba hozzátette: a kormány mintegy 55 milliárd forintot biztosít a hazai oltóanyaggal kapcsolatos kutatásokra, fejlesztésekre és a gyár felépítésére. Az elmúlt hónapok egyik fontos tanulsága, hogy krízishelyzetben felértékelődik az önellátás, a saját lábon állás képessége.

„Ez járvány idején igaz a védőfelszerelésekre, és kiváltképp igaz az oltóanyagokra. Mindannyian emlékszünk rá, milyen intenzív verseny bontakozott ki a világ gyakorlatilag minden országa között, hogy minél előbb, minél több vakcinához jusson” – mondta, hozzátéve: Magyarország eredményes volt ebben a versenyben, ennek is köszönhető, hogy az uniós országok védettségi sorrendjében a másodikok vagyunk. Ezért indulhatott hamarabb újra az élet hazánkban.

Hosszú távon azonban – folytatta – meg kell teremtenünk az önellátás képességét is. Ezt szolgálja majd a debreceni oltóanyaggyár, amely óriási előrelépést jelent abban, hogy jelentősen csökkentsük a külföldi gyártóktól való függésünket. Jelenleg a tervezési szakaszban vagyunk, de még a nyár folyamán megtörténik az alapkőletétel. Ezt követően a tervek szerint az oltóanyaggyár már a jövő év végén megkezdheti működését. Dömötör Csaba fontos körülménynek nevezte, hogy a gyárban többféle technológiát is alkalmaznak majd, amelyek lehetővé teszik akár magyar, akár nemzetközi fejlesztésű vakcinák gyártását is.

Pósán László, a térség országgyűlési képviselője jelezte: Debrecenben nagy hagyománya van a kutatásnak, a Debreceni Egyetem (DE) egyik stratégiai területe az egészségipar fejlesztése. Ma már a felsőoktatás nem csak az oktatás és a kutatás területe, hanem erőteljes a gazdasági élettel való kapcsolata is az innováció területén – tette hozzá megjegyezve, hogy az országban a DE alakított ki ma is jól működő ipari klaszterhálózatot. A képviselő szerint az egyetemi modellváltás tovább segíti ennek a fejlesztését.

A Debreceni Egyetemen és környezetében rendelkezésre áll a szükséges tudás ahhoz, hogy a gyár biztosítsa az önellátást a járványokkal és a fertőző betegségekkel szemben védő oltóanyagból a magyarok, illetve a Kárpát-medence számára. A leendő oltóanyaggyárat az egyetem tulajdonában lévő cég fogja működtetni.

Fotó: MTI / Vajda János