Kerti sétát idéznek a mai burkolat trendek

A természetes textúrájú burkolatok a föld és a kavicsok. A színes és virágos csempék a virágok és levelek. Az extra nagy csempék pedig a nagy fák és bokrok. Egy színpompás kertben tett séta élményéhez hasonlítható leginkább, a burkolat ipar legújabb trendjeit bemutató CERSAIE kiállítás. Természet ihlette színek és formák mindenhol.

A világ legfontosabb szakmai eseményeként számon tartott kiállítást szeptember végén, 40. alkalommal rendezték Olaszországban, Bolognában. „Idén domináltak a természet ihlette színek és formák. A kiállítás legfontosabb trendjei között szerepeltek a tapétát utánzó csempék, a zöld színű burkolatok és a 3D struktúrák” – foglalta össze a trendeket Pavelka Orsolya a Mapei Kft. hidegburkolati termékfelelőse.

„Kerámia tapéta”

A tapétát utánzó csempék nagy népszerűségnek örvendtek a kiállításon. Legyen szó merész virágmintákról, trópusi páfrányokról, absztrakt formákról vagy patchwork mintákról. Ezek a csempék életre keltik az otthonok falait és egyedi hangulatot teremtenek.

Újra trend a zöld

A színvilág a természet ihlette zöld árnyalatok felé mozdult el. A lágy zsályától az élénk smaragdig terjedő színpaletta lehetővé teszi, hogy otthonok falain vagy padlóján megjelenjenek egy mély erdő vagy egy füves domboldal árnyalatai. Ezek a csempék frissességet és természetes szépséget kölcsönöznek otthonok belső tereinek.

Térbeli minták

Ahogy egy kertben sétálva megérintjük a fák leveleit és a kövek durva felületét, a 3D-s burkolatok is hozzáadnak egy dimenziót a burkolatokhoz, fokozva az élményt. A síkból kiemelkedő textúrák, a fény és árnyék játéka életre kelti a falakat, és nemcsak a konyhában vagy fürdőszobában, hanem a nappaliban és akár a hálószobában is.

Ahány csempe, annyi fuga

Egyre terjedő trend, hogy a lapok éle csiszolt, aminek köszönhetően egyre keskenyebbek a fugák. Emiatt gyakori a burkolat színével azonos fuga használata, köszönhetően az óriási színválasztéknak, hiszen csak a Mapei kínálatában félszáz szín érhető el.

„A lapok forma és színvilágának sokszínűségéhez hasonlóan változatos a lapok mérete: a kisméretű kézműves kerámia burkolattól, a másfél méter magas és három méter széles óriás lapokig, az alig félcenti lapvastagságtól a két centisig mindennel találkoztunk” – számolt be Pavelka Orsolya a Mapei Kft. hidegburkolati termékfelelőse.

Fotó: Fülöp Zoltán