Megerősítette a KÉSZ Csoport hitelminősítését a Scope Ratings

Megerősítette a KÉSZ Holding Zrt. besorolását a Scope Ratings hitelminősítő éves felülvizsgálata során. A vállalati kötvények megtartották a BB besorolásukat, míg a KÉSZ Holding Zrt. mint kibocsátó maradt a BB- sávban. Ezzel a felülvizsgálattal a KÉSZ Holding továbbra is megfelel a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramja követelményeinek, illetve ezekkel a besorolásokkal a magyar építőipar legerősebb kategóriájában van jelen a vállalat.

A Scope Ratings GmbH 2024. április 4-i közzétételi dátummal megerősítette a KÉSZ Holding Zrt. hitelminősítését. A KÉSZ Holding Zrt. által kibocsátott vállalati kötvények továbbra is BB besorolással, míg a vállalat maga, mint kibocsátó BB- hitelminősítéssel szerepel. A társaság továbbra is megfelel a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramja követelményeinek, és ezekkel a minősítésekkel továbbra is a magyar építőipar legerősebb kategóriájában van jelen a vállalat.

Erős piaci pozíció, diverzifikált működés

A Scope Ratings kiemelte, hogy a KÉSZ Holding Zrt. 2023-ban mérföldkőhöz érkezett, az előzetes adatok alapján a konszolidált árbevétele 232 milliárd forintra emelkedett, meghaladva a várakozásokat. Továbbá az elmúlt évben a vállalatcsoport meglévő megrendelésállománya is minden eddigieknél magasabb szintet ért el. 

A KÉSZ Csoport több, mint négy évtizedes múltjának és a piacon egyedülálló felépítésének köszönhetően képes kiszolgálni az építőipari értéklánc teljes palettáját a tervezéstől kezdve, a gyártáson és kivitelezésen át egészen az üzemeltetésig. A Scope Ratings pozitívumként emelte ki a társaság regionális és vertikális diverzifikáltságát az iparági szereplőkhöz képest. Bár a KÉSZ Csoport elsősorban az építőiparban tevékenykedik, emellett számos egyéb szektorban is letette már a névjegyét. Fő tevékenysége mellett így jelen van az energetika (energiamenedzsment és energiatermelés), az ingatlanfejlesztés és ingatlanmenedzsment, a vízépítés és tűzvédelem szakterületén is.

Emellett többségi tulajdonrészt szerzett a FRONTAL Holding Zrt.-ben, amivel nemcsak a hazai, de a nemzetközi alumínium-üveg homlokzattechnikai piacon is meghatározó szereplővé vált, és komplex megoldásokkal képes megrendelőit kiszolgálni. 2024-ben újabb nagy volumenű, nemzetközi beruházókkal történő szerződéskötésekkel a cégcsoport tovább erősítette tevékenységét Romániában és Ukrajnában, továbbá az Egyesült Államokban is piacra léptek.

„A KÉSZ Csoport teljesítménye a jelenlegi üzleti környezet kockázatai mellett továbbra is stabil, amely jó alapot ad a belföldi és nemzetközi beruházásainkhoz. A célunk az, hogy folyamatosan növeljük a kapacitásokat, és emellett tovább erősítsük a nemzetközi jelenlétünket. A jövőbeli megrendelésállomány tekintetében pozitívum, hogy az ipari szektorban az utóbbi időszakban Magyarország történetének legnagyobb beruházásai indultak meg, melyekben a KÉSZ Csoport több tagvállalata is kiemelt szerepet kapott. Ilyen például a CATL akkumulátorgyár Debrecenben, vagy a Mercedes-Benz Gyár bővítése Kecskeméten.” – mondta Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

Fotó: Getty Images