Megkezdődik József főherceg palotájának a rekonstrukciója a budai várban

Design&build 2021-07-20

József főherceg a XVIII. század végén épült ún. Teleki-palotát 1902-ben Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján historizáló stílusban építtette át a Szent György téren, amelyet 1968-ban felrobbantottak. A Nemzeti Hauszmann Program keretében eredeti állapotában építik újjá a palotát, a hozzá tartozó, neoreneszánsz stílusban épült egykori istállóval és a mesebeli palotakerttel.

A Magyar Királyi Honvédség egykori főparancsnoka, Habsburg-Lotaringiai József Károly főherceg rendkívül népszerű volt a korabeli Magyarországon. Nem véletlenül: kiváló katonai vezető volt, de emellett számos társadalmi ügyben is aktív szerepet vállalt, és fontosnak tartotta a magyar sport, kultúra és tudomány felvirágoztatását. Több birtoka, gyára, üzeme volt Magyarországon, egy időben a Margit-szigetet is birtokolta. Közéleti és tudományos munkát is végzett, például összeállította az első magyar-cigány szótárt.

József főherceg a korábbi, XVIII. század végén épült ún. Teleki-palotát 1902-ben Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján historizáló stílusban építtette át a Szent György téren. Korb 14 éven át dolgozott együtt Hauszmann Alajossal, közös munkájuk például a New York-palota. Később Giergllel alapított közös irodát, kettejük nevéhez a József főhercegi palota átépítése mellett számos jellegzetesen pesti, gazdagon díszített homlokzatú bérház fűződik és olyan nagyszerű épületek, mint a Klotild paloták vagy a Zeneakadémia.

Az épület az 1945-ös ostrom idején súlyos, de nem végzetes sérüléseket szenvedett, megmenthető lett volna. Rekonstrukciója helyett 1951-ben munkásszállót alakítottak ki benne, ezután elhanyagolták, végül 1968-ban felrobbantották, majd elbontották. Azóta a telek beépítetlenül, a látogatók elől elzárva áll.

Most a Nemzeti Hauszmann Program keretében eredeti állapotában építik újjá a palotát, a hozzá tartozó, neoreneszánsz stílusban épült egykori istállóval és a mesebeli palotakerttel. Az épület külseje hűen követi majd a Korb-Giergl páros terveit, belsőépítészeti, épületgépészeti és üzemeltetési szempontból ugyanakkor modern megoldásokat alkalmaznak. A kert összeköttetésben áll majd az alatta elhelyezkedő, középkori zsidó rituális fürdővel, a Mikvével, amely lépcsőn és lifttel egyaránt megközelíthető lesz. A kertből a látogatók a szintén újjáépülő Ybl-lépcsőn lesétálhatnak majd a következő években megújuló Nyugati kertekbe is.

Az építkezés részeként a Palota úton megépül a mintegy 300 autónak helyet biztosító Várgarázs III., amely segít a környék parkolási problémáinak enyhítésében, és lehetővé teszi, hogy a budai Vár autóforgalmát a jövőben tovább csökkentsük. A munkálatok ideje alatt a Szent György utca Tabán felőli oldalát lezárják a gyalogosforgalom elől, az esetleges további korlátozásokról a helyszínen kihelyezett táblákon, Facebook-oldalunkon és a Budavári Séták Magazinban is folyamatosan tájékoztatást nyújtanak.

Képek: Nemzeti Hauszmann Porgram FB-oldal és  Fortepan,105807-es képszám, Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich, Agnes Hirschi, Kiscelli Múzeum

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink