Megkezdődött a gigafejlesztés a Fertő-tónál

A Fertő-tó hazai oldalán decemberben megkezdődött a kivitelezési folyamat a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. beruházásában Fertőrákos közelében. A Fertő Part névre hallgató fejlesztés célja, hogy az egykori vízitelep a beruházásnak köszönhetően magas színvonalú, közösségi célú turisztikai vonzerőt jelentsen a helyi, a hazai és a külföldi látogatók számára. Közösségi terek, új utak, kikötők, horgászhelyek épülnek majd, teljesen megújul a strand – tiszta vízzel, medencékkel, az osztrák oldalon elérhető standokhoz hasonló mintára és minőségben.

A vitorlások számára új, korszerű kikötők állnak majd rendelkezésre, közösségi sportközpont épül, az egyik leglátványosabb elem pedig az Ökocentrum, illetve a 12 hektáros ökopark lesz. És természetesen különböző minőségű szálláshelyek is elérhetők lesznek: a szálloda mellett lesz kemping, sátrazási lehetőség, motel és bungalók is.

Még a szocializmus időszakából eredeztethető az a lemaradás, ami a tó osztrák és magyar oldala között látható. Negyven éven át – miközben az osztrák szakasz folyamatosan épült – a magyar rész látványos minőségromláson ment át. A Fertő Part beruházásnak – és a kormány döntésének, valamint a Modern Városok Program keretében biztosított támogatásnak – köszönhetően végre a magyar oldalon is modern közösségi tér alakulhat ki, aminek köszönhetően a magyar embereknek nem kell majd az osztrák oldalra menniük, ha minőségi kikapcsolódást szeretnének, olvasható a mandiner.hu cikkében.

Ezért fontos megteremteni annak lehetőségét, hogy a Fertő-tó magyarországi szakaszán is legyen minőségi kikapcsolódás, aminek része a természeti környezet megismertetése. Jelenleg a fejlesztés első üteme zajlik, amely 8,9 milliárd forintból valósul meg, átfutási ideje legfeljebb 16 hónap. Ez idő alatt történnek meg a területrendezési földmunkák, a kotrási és víziközmű építési munkálatok. Iszaptározók, szikkasztók jönnek létre, partfalrendezési munkák kezdődnek, megtörténik a belső vízhálózat kiépítése.

A beruházás a vízitelep területére korlátozódik, a tó magyarországi partszakaszán ez az egyetlen olyan, mintegy 2 kilométeres rész, ahol a nyílt víz megközelíthető idegenforgalmi célból. Csak itt, ezen a mesterségesen feltöltött szakaszon lehetett a múltban is és lehet ma is idegenforgalmi beruházást, tevékenységet végezni, hiszen ez a terület eredetileg is erre a célra lett létrehozva. A fejlesztési terület meghatározásánál elsődleges cél volt, hogy a beruházás hatására ide összpontosuljon a turizmus, „tehermentesítve” az értékesebb természetvédelmi területeket.

Ami a további részleteket illeti: a télen-nyáron látogatható Ökocentrumban három szinten történik majd a természeti kincsek és látnivalók bemutatása. A legalsó szint egy hatalmas akvárium, ahol azokat a víz alatti különlegességeket lehet majd látni, amelyek eddig kevésbé voltak ismertek. A nádas szintjén élményeken keresztül kapnak betekintést a családok a nádas élővilágába, míg egy szinttel feljebb a madarak világához érünk. Lesz egy oktatólabor is, ahol a térség iskolásai kihelyezett tanórák keretében ismerhetik meg a természeti csodákat.

A fejlesztés kapcsán felmerült a cölöpházak kérdése is. Ezek az építmények állami területen álló bérlemények. Egy állami forrásból megvalósuló beruházás pedig nem finanszírozhatja magánnyaralók rekonstrukcióját, ráadásul olyan építményekét, amelyek nem felelnek meg a hatályos jogszabályoknak. A cölöpházak nem képviselnek épített világörökségi értéket. Ezt megerősíti a tervezési időszakban készített világörökségi hatásvizsgálat, valamint a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület és az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) nemzetközi szakmai civil szervezet állásfoglalása is.