A nagy menetelés után jön az állóvíz az építőiparban

Márciusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 9,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, jelentette a KSH. A szerződésállomány is drasztikusan visszaesett, a szakértők szerint stagnálásra kell berendezkednünk. A visszaeső teljesítmény többek között a bizonytalan gazdasági környezettel, a beruházási hitelek magas kamatával és az alapanyagok drágulásával magyarázható.

Az épületek építésének termelése 13,2, az egyéb építményeké 1,6 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,2 százalékkal kisebb volt a februárinál.

A megkötött új szerződések volumene 31,8 százalékkal esett vissza a 2022. márciusi bázishoz képest. Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 27,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 39,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Az év első három hónapjában az építőipari termelés 9,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az első negyedévben az építőipar termelői árai 24,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az áremelkedéseket elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta. Az előző negyedévinél 4,8 százalékkal voltak magasabbak az építőipar árai.

Továbbra is stagnál a szektor

Az adatok alapján márciusban is folytatódott a nagyjából stagnáló trendre illeszkedő irány az építőiparban, vagyis az elmúlt években látott folyamatos növekedési szintek nem fogják jellemezni az idei évet. A meglévő szerződésállományok alapján rövid-középtávon elegendő megrendelés látszik az építőiparban, viszont az új szerződéskötések csökkenő szintje és az iparági szereplők véleménye alapján is az idei év második felétől további lassulással lehet számolni, elemezte az adatokat Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője.

Idén 5% körüli visszaesés jöhet az iparágban, ezzel együtt a következő néhány negyedévben a még folyamatban lévő lakossági építkezési, felújítási és állami megrendeléstömeg elegendő volument biztosíthat. A jelenleg kialakult árszintek már érezhetően fékezik a keresletet az egyéb makrotényezők mellett, így érzékelhető keresletcsökkenése kell felkészülnie az iparágnak a következő időszakban. Azonban néhány építési termékcsoport esetében már elindult egy mérsékelt árcsökkenés és ez a korrekciós hatás több szegmensben is megjelenhet az év második felétől, hangsúlyozta Horváth András.

Megtört a növekedési trend

A gyenge eredményekre számítani lehetett. Március sorrendben a negyedik hónap volt, amikor a termelés volumene éves szinten csökkenést mutatott. Ez fordulatot jelent, mivel az elmúlt években bővülés jellemezte az ágazatot. 2019-ben 20,4 százalékos, 2021-ben 12 százalékos, tavaly pedig 3 százalékos volt a növekedés az ágazatban, mondta Moisko János, a KÉSZ Csoport gazdasági vezérigazgató-helyettese.

Az építőipar visszaeső teljesítménye a bizonytalan gazdasági környezettel, a beruházási hitelek magas kamatával, az alapanyagok drágulásával magyarázható. Az ágazat jövőbeni teljesítményét meghatározó iparági szerződésállomány alapján gyenge időszakra lehet számítani, az ugyanis 27,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, összegezte Moisko János.

Fotó: Getty Images