Robotok és digitális ikrek. Az 5 legnépszerűbb építőipari technológiai trend 2024-ben

Az építőipar előtt álló számos kihívás utat nyitott az innovációnak és egyéb kezdeményezésnek, hogy úttörő módon új megoldásokat és technológiákat valósítsanak meg az ágazatban.

Az építőipari munkaerőhiány miatt és a termelékenység növelése érdekében egyre fontosabb szerepet kap a mesterséges intelligencia, az automatizálás és a robotika. Ezek a szakterületek szorosan összefüggenek a globális felmelegedés elleni küzdelemmel is, hiszen a szén-dioxid-mentesítés egyre nagyobb nyomást gyakorol az ágazatra. Most lássuk az öt legfontosabb építőipari technológiai trendet, amelyet a theb1m mutatott be egy videóban.

1. Mesterséges intelligencia

Az elmúlt évben a mesterséges intelligencia (MI) az élet egyre több területére kezdett hatással lenni, így többek között az építőipari szektort is átalakítja. Az MI által generált tervek egyre szélesebb körben terjednek, és már a tervezőirodákban is egyre nagyobb szerepet játszanak. Az olyan szoftvereket, mint a DALL-E 2 és a Midjourney, már a tervezési folyamat korai szakaszában hasznosítják az ötletek generálására, és néhányat 3D-s modellekké is fejlesztenek.

A mesterséges intelligencia néhány éve megjelent más tervezési eszközökben is, így a mérnöki alkalmazásokban használható, hiszen olyan algoritmusokat hozhatnak létre, amelyek képesek optimalizálni az egyes folyamatokat és struktúrákat. Nyilvánvalóan az MI 2024-ben is központi téma lesz világszerte, tovább fog fejlődni, miközben újabb vitákat generál.

2. Digitális együttműködés

Az olyan digitális együttműködési eszközök, mint a Bluebeam Revu, a Cloud és a Studio növekedése az építőipart még inkább technológiavezérelt iparágává teszik. Így például ezek segítségével ugyanazt a dokumentumot tudják megosztani a felhőn keresztül az építészirodától kezdve a konstrukciós munkálatokban résztvevőkig. Így garantáltan mindenki a megfelelő terveket és műszaki lapokat nézi a legújabb verzióknak megfelelően.

Amikor a csapatok több projektben dolgoznak, és ahol a hibrid munkavégzés továbbra is jellemző marad, miközben a távmunka jelen van a mindennapokban, akkor az ehhez hasonló digitális együttműködési eszközök elengedhetetlenek. Ez a fajta funkcionalitás tovább terjed, sőt, egyre sokoldalúbban jelenik meg az építőipar egyes fázisaiban és szintjein, ami persze új szabályozásokat is feltételez a jövőben.

3. 3D nyomtatás

Bár a 3D nyomtatás már korábban elindult hódító útjára, 2024-ben újabb lökést kaphat, és végre megtalálhatja méltó helyét az építőipar eszköztárában. Ma már átlagosan körülbelül két hét is elég, amíg a ház alapszerkezetét, falait ablakokkal, ajtókkal és tetőfedéssel kinyomtatják. A közelmúltban végzett tanulmányok kimutatták, hogy a 3D nyomtatás negyedével olcsóbb lehet, mint a hagyományos módszerek, amely a munka- és anyagköltségek drasztikus emelkedése idején egyre fontosabb lesz. Sőt, a 3D nyomtatással építkező céget, az Icont választották ki arra, hogy élőhelyeket építsen a Holdon a NASA Artemis-projektje számára, ahová az első egységek 2030-ban érkeznek.

4. Robotika

A magas infláció és a munkaerőhiány miatt az építőipar folyamatosan nyomás alatt van, hogy javítsa a termelékenységi adatait. Ez pedig a robotika és az automatizálás gyors innovációját motiválja, így például a modern módszerek lehetővé teszik az épületelemek előre meghatározott alkatrészkészletből történő kiválasztását a helyszínen történő egyszerű beépítés előtt, miközben időt és pénzt takarítanak meg, illetve javítják a minőséget. Mivel az építőipar szakemberhiánya a következő néhány évben kiéleződhet, hiszen a munkaerő jelentős része nyugdíjba vonul, és a fiatalok kevésbé vágynak az ágazatba, ezért néhány munkaelem robotikával történő automatizálása szinte elkerülhetetlen.

5. Digitális ikrek

Az épített környezet az összes szén-dioxid-kibocsátás 40%-áért felelős. Az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez tehát gondoskodnunk kell arról, hogy épületeinket a lehető leghatékonyabban építsük és üzemeltessük. Ide kapcsolódik a digitálisiker-technológia, vagyis a fizikailag megépített eszközök digitális tükreként funkcionálva valós idejű és historikus adatokkal feltöltve a digitális ikrek lehetővé teszik számunkra az energiafelhasználás nyomon követését és a pazarlás csökkentését. Ha ezeket az adatokat széleskörűen elemezzük, akkor ezek egész kerületekre vagy akár városokra vonatkozó döntések meghozatalában segíthetnek.

Fotó: Getty Images