Sínre került a BEM projekt, Budapest egyik legnagyobb port kavart ingatlanfejlesztése

Elérte szerkezetkész állapotát a Bem téri beruházás, amelynek átadását az év végén tervezik. A BEM projekt a régi Radetzky-laktanya külső díszletei mögött egy vadonatúj 21. századi fejlesztés, ahol iroda- és szállodafunkció is helyet kap. Az elmúlt évtizedben a tulajdonosváltások mellett folyamatosan ment a cirkusz, hogy mi is legyen a lerobbant épületegyüttessel. Arra kevesebb fókusz esett, hogy az ingatlanpiac biznisz, ahol az épületeket rentábilisen kell működtetni, különben senki sem fog beruházni, és az elkorhadt részek mehetnek a levesbe. Most úgy tűnik, hogy révbe ér a beruházás és a műemléki homlokzat jellege is megmarad.

A minőség és értékteremtés jegyében megvalósuló Bem Center irodaház a Kimpton hotellel együtt a Duna-parttól egy kőhajításnyira, az egykori elhanyagolt Radetzky-laktanya helyén ötvözi a város múltját és jelenét a jövő kihívásaival. Most a fejlesztés szerkezete elérte a legmagasabb pontját, ebből az alkalomból a Market Asset Management Zrt. és a Market Építő Zrt. bokrétaünnepséget rendezett.

Őrsi Gergely kerületi polgármester és Makra Sándor, a Market Asset Management Zrt. vezérigazgatója beszéde után Májer András, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója hangsúlyozta, hogy a hosszú történelmi múltra visszatekintő épület 2019-ben került a Market cégcsoport tulajdonába, meglehetősen leromlott, helyenként életveszélyes állapotban.

Leromlott szerkezet és történelmi emlékek

„Komoly mérnöki kihívásnak bizonyult a műemléki homlokzat megtámasztása. Statikusok egész csapata dolgozott azon, hogy egy kívülről összefogott, de belülre réspillérekre letámasztott acélszerkezet képében megtalálják a megoldást. Az ásatási munkálatok során pedig mintegy 200 darab érmét és több mint 1300 láda történelmi emléket mentettek meg az utókor számára a régészek. Az építkezési földmunkák során 85.000 m³ föld került kiemelésre, kb. 29.000 m³ beton és 4.100 tonna betonacél került bedolgozásra” – tette hozzá Májer András.

Hihetetlen történelmi emlékek bukkantak a felszínre, miközben a régészek több ezer köbméternyi földet mozgattak meg. A római kortól a török időkön át egészen a közelmúltig szinte minden korszak letette itt a névjegyét. Egyfajta kontinuitás jellemzi a lokációt, amelynek méltó megkoronázása lehet az új modern épületegyüttes. Többek között római kerámiát vagy éppen egy középkori török pénzhamisító műhelyt is feltártak a kutatók.

Most a szerkezetkész állapot elérését követően a kivitelezés az épület látványosabb külső homlokzati munkálataival és a belső terek kialakításával folytatódik. A cégcsoport történelmi örökség megőrzése iránti elhivatottságát tükrözi, hogy a műemlékvédett homlokzatrészen az eredeti, dualista kori díszitőelemek is rekonstruálásra kerülnek majd.

Vegyes funkció

Az épületegyüttes a vegyes funkciónak köszönhetően hatékonyan támogatja majd a munka-magánélet egyensúly megteremtését: a hotel vendégei számára széleskörű üzleti lehetőségeket kínál, az irodabérlőknek pedig a „one-step-shop” szemlélet jegyében azt a praktikumot és kényelmet, hogy szinte mindent egy helyen intézhetnek el napközben a munkától a bevásárláson át a szórakozásig.

Az épületbe költöző üzleteketet és szolgáltatásokat a budapesti lakosok is látogathatják, de a projekt további előnyös intézkedéseket is tartogat számukra. Rendeződik a környékbeli közlekedés, a Bem tér gyalogosbarát funkciót kap, a 3 szintes mélygarázsnak köszönhetően pedig megszűnhetnek a szomszédos utcák parkolási nehézségei. A Dunához közelebb eső épületrészen kap helyet a hotel funkció, míg a mögötte elhelyezkedő területen az irodaház kerül kialakításra.

Az egykori Radetzky-laktanya megújításának generáltervezője a Gunther Zsolt és Csillag Katalin vezette 3h Építésziroda, a BEM Center irodaház közös tereinek belsőépítészeti koncepcióját pedig a Studio This tervezői, Hadnagy Tímea és Ulmann István álmodták meg. Az ütemtervnek megfelelően a BEM Center irodaház bérlői 2023 decemberében költözhetnek be az épületbe. Az összesen 20.000 m2-nyi iroda- és kereskedelmi területtel rendelkező épület innovatív és környezettudatos megoldásokkal 6 szinten várja a beköltözőket.

Emellett 2024 második negyedévében kerül átadásra az 5 csillagos, 127 szobás Intercontinental Hotels Group által üzemeltetett Kimpton hotel, amelynek pazar enteriőrjét a régióban egyedülálló módon a világhírű Marcel Wanders belsőépítész iroda tervezte meg.

A hely története

Végezetül térjünk ki a hely történetére is, hiszen az sem szűkölködött történelmi fordulatokban. 1897-ben Benedickty József főmérnök tervei alapján kezdték el építeni az eklektikus kaszárnyát, amelyet a cseh származású Joseph Wenzel Radetzky tábornagyról neveztek el. Az U alakú épület csatlakozott a hátsó raktárhoz, így egy zártudvaros épületegyüttest alkotva.

A laktanya egy részében 1949 után az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) rendezkedett be, majd 1957-től a Munkásőrség egyik fővárosi központja lett. Az épület az 1989-es rendszerváltás után az MDF székházaként működött, később a laktanya irodaházként üzemelt egy ideig, amely több alkalommal cserélt tulajdonost. Az elmúlt 20 évben különféle átépítési munkák zajlottak, ezek tovább rontottak az épület általános állapotán. Most az új fejlesztés megvalósításával nyugvópontra kerülhetnek a hellyel kapcsolatos évtizedes viták.