Szerényre sikerült az idei első három hónap az építőipar számára

Nagyon alacsony Aktivitás-Kezdés jellemezte a hazai építőipart 2023 első negyedévében, mindössze 374 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Ilyen alacsony összegű építkezés-indításra három hónap alatt egészen 2016 óta nem került sor. A kiugrónak számító 2022 első negyedévhez képest, szinte negyedére esett vissza az Aktivitás-Kezdés, de 2021 első három hónapjához viszonyítva is több mint 40 százalékos volt a csökkenés.  Változatlan árakon nézve 2012-ben indultak csak kisebb volumenben kivitelezések három hónap alatt. 

A megkezdett magasépítési kivitelezések értéke nem érte el a 300 milliárd forintot 2023 első három hónapjában, ami így az utóbbi évek egyik  legszerényebb negyedévét jelentette – áll az EBI Építésaktivitási Jelentésben.

Az Aktivitás-Kezdés csökkenés a lakáscélú és a nem lakáscélú magasépítések esetében is tetten érhető volt. A lakáscélú magasépítéseknél a megkezdett kivitelezések értéke 40 milliárd forint alatt maradt, míg a nem lakáscélú magasépítéseknél az Aktivitás-Kezdés körülbelül 260 milliárd forintot tett ki. Változatlan árakon nézve az említett számok 2014-2015-ös szintet jelentettek volumenben.

A mélyépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés tovább csökkent 2022 második, harmadik és negyedik negyedévét követően. Nem érte el a 80 milliárd forintot a megindult kivitelezések összértéke, amilyen alacsony összegre 2016 óta nem volt példa – olvasható ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. Változatlan árakon összehasonlítva pedig a volumen a 2012 óta tartó vizsgálati időszakban még soha nem volt ilyen alacsony egy negyedévben sem.