Unikális és lendületes fejlesztésekben gondolkodunk – beszélgetés Gulyás Edével, a GTC új országigazgatójával

Design&build 2021-12-01

A GTC egyre meghatározóbb szereplője a hazai ingatlanpiacnak, befektetései és fejlesztései friss lendületet hoztak a magyar kereskedelmi ingatlanok világába. Gulyás Edével, a vállalat új hazai vezetőjével beszélgettünk a kinevezése apropóján a GTC terveiről, jövőképéről és általában a hazai piac lehetőségeiről.

– Ön sokáig tevékenykedett a CA Immo-nál, amely bár jelentős szereplője a hazai piacnak, nagyobb fejlesztői tevékenységet nem végez Magyarországon. Milyen szempontok és személyes elképzelések alapján fogadta el az új pozíciót, mennyiben lesz más a feladatköre, mint a korábbiak voltak?

– A GTC sok tekintetben hasonló a korábbi vállalathoz, a cégstruktúra megegyezően épül fel, nemzetközi, tőzsdén jegyzett cég vagyunk, tehát a működésünk kapcsán támasztott elvárások, a belső intézmények, irányelvek, eljárásrendek alapvetően megegyeznek. A budapesti operációról beszélve, tulajdonképpen az ingatlan-portfóliónk mérete is hasonló, épületeink menedzselése a facility management-en kívül minden tekintetben házon belül történik, ami teljes kontrollt biztosít számunkra az ehhez kapcsolódó kiemelt figyelemmel és jó minőséggel.

Nagy különbséget látok azonban a magyar piac iránti elkötelezettségben a fejlesztések tekintetében, nagyon szimpatikus számomra a GTC bővülési dinamikája és a lehetőség arra, hogy ingatlanállományunk mind méretében, mind funkciójában bővüljön. 

Több projektünk van folyamatban, a Centerpoint komplexum második üteme a napokban kapta meg az építési engedélyt, tervezési folyamatban van egy további, grandiózus irodaépületünk, zajlanak a fejlesztési munkák a Pusztaszeri úton, és vannak további érdekes, egyedi ingatlanjaink, melyek szakmai kihívások, de biztos vagyok benne, hogy sikerre visszük azokat is.

– Nehéz feladatot vesz át, hiszen elődje közel két évtizeden át irányította a céget, miközben az utóbbi időben a GTC jelentős tranzakciókat bonyolított le, egyre nagyobb szerepet kap a magyar ingatlanpiacon is. Melyek a vállalat jelenlegi céljai hazai és nemzetközi viszonylatban és milyen jövőképre fókuszálnak?

– Ez valóban így van, elismerően kell nyilatkoznom Robert Snow bátor, lendületes fejlesztői hozzáállásáról, fontos szerepe volt abban, hogy a GTC mai portfóliója és potenciálja létrejöjjön. A meglévő portfólió menedzselése bizonyos értelemben rutintevékenység mindamellett, hogy a megváltozott körülményekhez alkalmazkodnunk kell, épületeinket továbbra is hatékonyan és jó tulajdonosi szemlélettel kívánjuk működtetni és hasznosítani.

A fejlesztések kapcsán olyan lehetőségekkel és tervekkel rendelkezünk, amelyek tovább biztosítják számunkra az egyediséget, szeretnénk, ha fejlesztéseink unikálisak lennének akár belső dizájnjuk, akár struktúrájuk, kínálatuk tekintetében. Célunk tehát a folyamatos, lehetőleg egyedi fejlesztések megvalósítása.


Pillar

– A GTC több mint egy éve került az Optima Befektetési Zrt. érdekeltségébe, hiszen az megvásárolta a vállalat többségi tulajdonrészét. Mennyiben változott meg ettől a cég élete és stratégiája, és eddig hogyan sikerült ennek megfelelni?

– A hazai ingatlanállomány kiugró növekedése nagyban köszönhető az új tulajdonosnak és meg vagyok róla győződve, hogy az előbb említett további lendületes tevékenységet az eddigiek alapján továbbra is fenntartjuk. Tekintettel arra, hogy a GTC egy több évtizedes múlttal rendelkező ingatlanspecialista, az Optima teljes mértékben támaszkodik szakmai tudásunkra, együttműködésünk a vállalat növekedésében és portfóliója diverzifikálódásában mutatkozik meg leginkább.

Egy nagyságrendileg 50 fős cég vagyunk, az ingatlanmenedzsment minden szakágának ismerete összpontosul nálunk, azt gondolom, hogy bármely szakmai igénynek meg fogunk tudni felelni úgy a jövőben, ahogy eddig is.

– Önök fejlesztik a Pillar irodakomplexumot, amely BTS-beruházásban valósul meg. Hogyan áll a projekt, mikor lesz kész a ház, mikor költözik a bérlő?

– A Pillar egy óriási fejlesztői siker, tulajdonképpen saját bérlőnk számára építünk egy egybérlős irodaépületet, ahol egy kialakult kapcsolatot folytathatunk egy rendkívül stabil céggel. Az ExxonMobil 2022 tavasszal fog átköltözni a Centerpoint meglévő épületéből, melynek közös területi és gépészeti felújítását már el is kezdtük, hogy minél hatékonyabban tudjuk bonyolítani az üresedő területek bérbeadását.

– A GTC hazai portfóliója jelentős mértékben megújult Magyarországon, miközben számos fejlesztésről esik szó. A pandémia miatt átalakuló irodapiac hogyan befolyásolja a fejlesztők gondolkodásmódját? Mely tényezők kerültek fókuszba, amelyek eddig nem számítottak fősodornak?

– Fejlesztésre váró irodaépületeink nagyméretűek, természetesen ideális lenne ha komfortos arányú előbérlettel tudnánk ezeket az építéseket megvalósítani, de tisztában vagyunk vele, hogy ez nem egyszerű feladat, ezért nagyon célirányos bérlőfelkutatásra van szükségünk. Az épületben kialakításra kerülő műszaki megoldások és szolgáltatások tekintetében „hozzuk a kötelezőt”, azaz zöld minősítés, közösségi tér, korlátozással élők ingatlanhasználatának segítése, stb., mind része a standardnak.

Üzleti törekvésünk, hogy a bérleti lehetőségeket támogassuk, szeretnénk rugalmas irodabérleti lehetőséget, mint pl. közösségi terekhez kapcsolt, akár integrált co-working teret, flex irodát is biztosítani bérlőinknek épületen belül. Ennek mérete az igényektől függ majd, dedikálni kívánunk olyan épületszintet, ahol ezt a funkciót megvalósíthatjuk, mely nemcsak idehaza, hanem nemzetközi szinten is egy megvalósítás alatt álló irányultsága a GTC-nek. Az egyéb bérleti feltételek a beruházás üzleti észszerűségének megvalósítása érdekében az ingatlan elhelyezkedése, presztízse, kínálata alapján piaci alapon történik.


Ericsson és evosoft székházak

– Mire számíthatunk az irodapiacon? Hogyan alakulhatnak a tranzakciós számok, az üresedési ráta és a fejlesztői aktivitás az elkövetkezendő 5 évben?

– Természetesen vegyes a kép a fejlesztői megközelítés tekintetében, vannak már folyamatban lévő építkezések, melyek biztosan befutnak a piacra, az építés elindítása előtt állók és tervezettek tulajdonosai pedig mind a maguk üzleti várakozásai és kockázattűrésük függvényében fogják indítani projektjeiket.

15 átadásra kerülő projekttel számolunk a 2022-23-as években összesen és még egyszer ennyi van tervben a 2023-24-es évekre, továbbra is jellemző a bérlemények méretének racionalizálása elsősorban az irodahasználat/home office hibrid modell térhódításának eredményeként, gyakori a kilépési opcióra vagy akár a rövidebb bérleti időtartamra vonatkozó igény.

Számomra ez továbbra is némi bérlői bizonytalanságot tükröz, remélem, hogy elsősorban az új működési modell kapcsán, ami egyfajta tesztidőszak annak visszaigazolására, hogy fenntartható és működőképes-e az új munkarendszer. Nehéz ezen körülmények mellett üresedési mértéket vizionálni, de meglátásom szerint a bérlői óvatosság lassítja a fejlesztések bérbeadási ütemét.

Partnereink