Véget érhet a kálvária. Újjászületik az Andrássy út egyik emblematikus palotája

Design&build 2021-09-07

Neoreneszánsz stílusban épült műemlék lakóépület újul meg teljeskörűen a budapesti Andrássy út 47. szám alatt, az Oktogon és a Liszt Ferenc tér tőszomszédságában. A tavaly év elején indult beruházás keretében egy, a világörökség részét képező, 1878-80 között épült palota születik újjá. Az értékmegőrző fejlesztéshez kapcsolódó teljeskörű kivitelezést a Bayer Construct vállalatcsoport végzi, a napokban tartották a projekt bokrétaavató ünnepségét.

Elérte legmagasabb pontját az Andrássy út 47. alatt található eklektikus, neoreneszánsz stílusban épült palota – a budapesti világörökség egyik értékes műemlék épületét újjáélesztő, értékmentő beruházás tehát fontos mérföldkőhöz érkezett. A palota teljeskörű megújulását eredményező kivitelezés tavaly februárban indult és tervezetten 2022. második félévében zárul le. Az A47 beruházás keretében 4700 négyzetméternyi hasznos alapterületen 10 db exkluzív rezidencia jellegű lakás, illetve az utcaszinten üzlethelyiségek kerülnek kialakításra, megőrizve a külső és belső műemléki elemeket. Az ingatlanfejlesztést a Bayer Property és BBID Kft. közösen jegyzi, míg a teljeskörű kivitelezését a száz százalékban magyar tulajdonú Bayer Construct végzi.

Patinás, polgári múlt

 A lakóépület 1878 és 1880 között épült terméskő homlokzatú, eklektikus sarokházként Karsai Ignác megbízásából, aki a Pesti Viktória Gőzmalom igazgatója volt. A bérpalotában a tulajdonoson és családján kívül több tudós és vagyonos polgár is élt a XIX. és XX. században. Az épület olyan neves intézményeknek is otthont adott korábban, mint például a Világ című művészeti lap kiadóhivatala és szerkesztősége, majd pedig a Magyar Hírlap Rt. Az A47 földszintjén működő egykori Palermo kávéház a korszak irodalmi nagyságainak – Ady Endre, Molnár Ferenc – kedvelt helyszíneként vált az Andrássy út történelmének részévé.

A háromemeletes – pincével, félemelettel és tetőtérrel is rendelkező – épületet az Andrássy út és a Liszt Ferenc tér sarkán Freund Vilmos és Quittner Ervin tervei alapján építették. A műemlék palota különösen értékes belső terét képezi a kapualj és a főlépcsőház, ahol a belső boltozaton neoreneszánsz díszfestés jelenik meg.

Értékmegóvás és értékteremtés

A felújítási munkálatok során a kivitelező Bayer Construct nagy hangsúlyt fektet a műemléki épületrészek és terek védelmére, a szomszédos épületek állagmegóvására, valamint a kiváló minőségű restaurátori munkálatokra. Az épület régi szerkezetét nagy részében megtartották, de több területen is megerősítésre, illetve anyagcserére volt szükség – többek között például új alaplemezt helyeztek be, a pince feletti födém 95%-ban kicserélődött, több fal is vasbeton köpenyezést kapott, illetve új vasbeton zárófödém is készült.

A kivitelezés következő fázisaként hamarosan megkezdődnek az elektromos, a gépészeti és a szárazépítési munkák, majd a munka a felületképzéssel, az általános, valamint a hideg- és melegburkolási munkákkal, az egyedi falburkolatok és asztalos szerkezetek kialakításával, valamint a bútorozással folytatódik.

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink