A világ egyik leghíresebb irodaháza a szellemek tanyája, mégis gigabiznisz

A mai Times Square-en Adolf Ochs még 1903-ban építtetett egy irodaházat, hogy ez legyen a The New York Times új székhelye. A városban akkoriban ez volt a második legmagasabb épület, és a megnyitó örömére tűzijátékot rendeltek éppen az év utolsó napján, amelyet az irodaház tetején abszolváltak. Később az újonnan kialakuló közterület neve is Times Square lett a hírneves újság miatt, noha véletlenül sem beszélhetünk négyzetalakú térről.

Majd pár év múlva Ochs úgy döntött, hogy a szilveszteri parádét megtolja még egy látványossággal: egy hatalmas világító gömb ereszkedett az épület tetején lévő zászlórúdra. Akkoriban az áram szinte luxusnak számított, vagyis emberünk egyfajta látványosságnak, rongyrázásnak is szánta a szóban forgó gömböt. A hagyomány akkor indult el hódító útjára, amely azóta is meghatározó esemény a helyszínen, mindenesetre a mai gömb 12 láb átmérőjű és csaknem hat tonnát nyom, a fényt pedig stroboszkópok, égők és tükrök százai biztosítják.

A The New York Times nem sokáig maradt az épületben, mert nyolc-tíz év múlva már másik ingatlanba költözött, hiszen munkára meglehetősen alkalmatlan tereket és fényviszonyokat produkált az építtető, mivel a telek mérete és formája sem engedett túl sokat. Talán rossz ómen volt az újság megpattanása, mert azóta, vagyis több mint száz éve az épület nehezen vonzza az irodabérlőket. Az épület kis ablakai és szűk terei sem segítették, hogy rohamot indítsanak a potenciális bérlőjelöltek. Ennek is tudható be, hogy jelenleg egyetlen cég dolgozik a földszinten.

Azonban nem a kongó termekről lett híres az épület, hanem arról, hogy 1928-ban a homlokzatára elektronikus hirdetőtáblát telepítettek, amely a fontos híreket naprakészen mutatta be egy különleges technika segítségével. Később több tulajdonost is elfogyasztott az épület, néhány renovációs munkálatot is feljegyezhetünk. Most ugorjunk az időben, és már 1996-ban járunk, amikor a későbbi világgazdasági válságban csődbe ment Lehman Brothers megvásárolta az épületet.

Kedvezményesen, 27,5 millió dollárért vették meg az irodaházat, és a vételárban fontos szempontként merült fel a homlokzati reklámfelületek kereskedelmi értéke. Mivel a modern irodaházzá alakítás – amely vonzotta volna az új bérlőket – gigantikus összegekbe került volna, erről az Empire State Building tudna mesélni ezt-azt, ezért más irányt vett a hasznosítás.

Inkább úgy döntöttek, hogy egy huszonöt emelet magas digitális hirdetőtáblákból álló rácsot helyeznek el az épület kiemelkedő keskeny végében, és a felületet a világ néhány legnagyobb vállalata számára értékesítik. Az épületben olyan cégek ikonikus hirdetései jelentek meg, mint a Coca-Cola vagy éppen a Sony. Végül az irodaházat ikonná a hirdetőtáblák avatták, amelyek ismertsége vetekszik az új évkor leereszkedő óriásgömbbel.

Nem sokkal azután, hogy az irodaházra felszerelték az óriási képernyőket a reklámok megjelenítésére, verseny indult a környék összes épülettulajdonosai között, hogy minél több digitális reklámot helyezzenek el a homlokzatokon. Mivel a téren naponta 1,5 millió látogató is megfordul, ezért egy hirdetés ellenértéke valamelyik gigakivetítőn havonta elérheti a 3 millió dollárt is. Így a szóban forgó épület, nevezett One Times Square képes nyereséget termelni a tulajdonosoknak anélkül, hogy irodai dolgozók töltenék meg a belső tereket.