A világ élvonalában a magyar ingatlanfejlesztők. De jó lesz figyelni!

A helyszín szimbolikusan is Budapest, vagyis az ország közepe, ahol a tetőteraszról nagyszerű panoráma nyílik a városra, amely méltán népszerű a világ minden részéről ideözönlő turisták körében. Az előttünk megjelenő műemlék-állomány, a magyar épített örökség színe-java nagyszerű díszletként funkcionált azon ingatlanfejlesztők bemutatkozására, akik a FIABCI megmérettetésén díjakkal tértek haza. 

A Váci 1 önmagában is jelzi a magyar ingatlanpiac minőségi szintugrását, hiszen egy a Horizon Development által újragondolt történelmi épületről beszélünk. Vagyis az utat már kijelölték az ezredfordulót követően, így már csak pénz kérdése, hogy milyen szintre juthat el a magyar ingatlanszektor. Mindenesetre az irány jó, majd meglátjuk, hogy a pandémia után megjelenő gazdasági nehézségek hogyan hatnak a piac jövőjére. 

Kiss Gábor, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke, a Metrodom Építő Kft. ügyvezetője a szektor jelenét elemezve arra hívta fel a figyelmet, hogy az ingatlanpiaci lassulás ellensúlyozására élénkítő lépések szükségesek. Az inflációs környezet és az energiaárak emelkedése miatt az építési költségek jelentősen növekednek, ennek lassítása, megállítása szükséges.

A lakáspiac helyzetéről elmondta: a távolabbi kilátások jók, de előtte a mostani többszörösen nehéz helyzetet kell jól alakítani a következő 2-3 évben. Az elmúlt időszakban 20 ezer lakás épült évente, ami kevés, szükség van 30-35 ezer jó minőségű, energiahatékony otthonra. Fontos kérdések eldöntése előtt állunk, mi lesz a lakásvásárlási támogatási rendszerrel, az MNB Zöld Otthonteremtési Programmal, a rozsdaövezetekkel és a lakás áfával? Bízunk abban, hogy az eddigi kedvező lakáspolitika továbbra is fennmarad a nehezebb gazdasági helyzet ellenére is – emelte ki az IFK alelnöke.

A hotel szegmens újjáéledése kapcsán bizakodóak a fejlesztők, a turizmus kezd visszatérni, a Liszt Ferenc repülőtéren folyamatosan növekszik az utaslétszám, a járvány lecsengett. Bízunk abban, hogy újra lesz igény szállodai kapacitás bővítésére, azaz új hotelek fognak épülni. Az irodapiac már átlépte a 4 millió m2 területet, ami egy mérföldkő. A fejlesztések haladnak tovább, de a bérlők kivárnak, várják a home-office jelenség kifutását. Flexibilis, energiahatékony épületeket kell piacra dobni, ahol az irodakörnyezet felveszi a versenyt az otthoni kanapéval.

A logisztikai ingatlanok piaca rekord évet zárt tavaly, Budapesten 350.000 m2 épült, és ezt fel is szívta a piac, 5% alatt maradt a kihasználatlan területek aránya annak ellenére, hogy még mindig nagyon magas a fejlesztési kedv – tette hozzá Kiss Gábor. Ugyanakkor a fejlesztési költségek emelkedésének már jó ideje eszeveszett tempója mellé megérkezett a finanszírozási környezet meglepetésszerűen gyors romlása, ami ismét azt fogja eredményezni, hogy egyre inkább csak a legmegalapozottabb projektek fognak tudni megvalósulni.

Sasvári Gabriella, a Horizon Development ügyvezető partnere és fejlesztési igazgatója a verseny legeredményesebb ingatlanfejlesztő cégének vezetőjeként elmondta, hogy a díjnyertes Szervita Square Building kereskedelmi területei 100%-ban bérlőre találtak, és több külföldi és hazai befektetői csoport is versenyben volt a projekt értékesítési tenderén. Végül a német befektetői csoport, az Union Investment vásárolta meg az épületet. A tranzakciót a gazdasági elemzők régiószinten is benchmark ügyletként tartják számon, amely új szinten definiálta a közép- és kelet európai hozamokat.

Gönczi László, a FIABCI World Prix d’Excellence Bizottság alelnöke, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke hangsúlyozta, hogy idén a párizsi díjátadón az eddigi legnagyobb magyar sikernek lehetett tanúja a több mint félezres közönség. Öt arannyal és egy ezüstéremmel a pályázat történetében először sikerült megelőzni a többi résztvevő országot, amely a magyarországi ingatlanfejlesztők igényes munkájának, a gazdasági szempontból eredményes fejlesztéseknek, örökségünk gondos védelmének, a jól átgondolt koncepcióknak és azok igényes megvalósításának köszönhető.

A FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázat idei magyar díjazottjairól itt számoltunk be részletesen.

Címlapkép: Szervita Square Building