Víziturisztikai és szabadidőközpont épül Balatonfüreden

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az épület alapkőletétele alkalmából rendezett  sajtótájékoztatón elmondta, a beruházás célja az, hogy a vízisportokat minden érdeklődő számára elérhetővé tegye és népszerűsítse a balatoni vízitúrázást. A létesítendő víziturisztikai és szabadidőközpont által nem csupán Balatonfüred, hanem az egész ország gazdagodik. A kikötő mintegy 140 vitorláshajónak, 40-50 kézihajtású vízisporteszköznek ad helyet és túravitorlások fogadására is alkalmas lesz.

Holczhauser András, a Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a központ létrehozása újabb fontos lépés a Balaton aktív turizmusának fejlesztésében. A megállópont lehetőséget adhat akár nemzetközi szabadidős események lebonyolítására is – húzta alá. Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára hangsúlyozta, hogy az eredményes élsport elengedhetetlen feltétele a sikeres szabadidősport lehetőségének megteremtése.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója azt emelte ki, hogy a beruházás csökkenti majd a térség szezonalitását, miközben a profi és szabadidősportot is szolgálja. Kollár Lajos, a BVSZK ügyvezetője, miniszteri tanácsadó örömét fejezte ki, hogy egyre több vitorlás található a Balatonon, hozzátéve, hogy a nyugati tavakhoz képest mégis kisebb, mintegy 30 százalékos a magyar tenger kihasználtsága.

Bóka István, Balatonfüred város polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, a város érdeke az, hogy a vízisportok otthonra leljenek benne. Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke felidézte: 80 esztendős a kajak-kenu sport, az elmúlt öt évben pedig „életre keltek a vízpartok, megújultak a túraútvonalak.” A 2,1 milliárd forintból megvalósuló Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ a Magyar Vitorlás Szövetség, a Magyar Kajak Kenu Szövetség és Balatonfüred Önkormányzata közös fejlesztéseként jön létre.

A beruházáshoz tartozó kikötő a tervek szerint jövő áprilisban elkészül és a hozzá tartozó épületkomplexum is felépül 2022-ben.

Fotó: MTI –  Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára (k), valamint Gerendy Zoltán a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, Bóka István, a város fideszes polgármestere, Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója, Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke és Kollár Lajos, a BVSZK Nkft. ügyvezetője, miniszteri tanácsadó (b-j)