Zsolnay-gyűjtemény nyílik a Városliget mellett

Budapest jelenleg legnagyobb Zsolnay-kiállításával gazdagodik a Városliget és környezetének kulturális kínálata: szeptember 26-tól látogatható a főváros egyik legszebb szecessziós stílusú villája, amely ResoArt Villa néven nyitja meg kapuit a nagyközönség számára. A magántulajdonban álló, egyedi szépségű épület bemutatkozó tárlatán egy különleges, a szélesebb nyilvánosság számára eddig nem ismert Zsolnay-gyűjtemény legszebb darabjaival találkozhatnak az ide látogatók – mondta Baán László. 

A Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa hozzátette, hogy az új kiállítás a Városliget gazdag szabadidős kínálatát egy csokorba gyűjtő Liget+ programajánlatába is bekerül. A tárlat alapjául Szabó András üzletember és gyűjtő fél évszázad alatt létrehozott, mintegy 1000 darabos, páratlan kollekciója szolgál, amelyet először mutatnak be a nagyközönség számára. A kiállítás mellett izgalmas épületsétákon vehetünk részt, amelyek során a ResoArt Villa mellett a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megújult, Zsolnay kerámiákkal gazdagon díszített Millennium Háza titkait is megismerhetjük. Jegyek a Liget Budapest jegyrendszerében válthatóak.

„A Kőrössy Albert Kálmán által tervezett, több mint 120 éves ResoArt Villa és az itt megrendezett kiállítás több szálon kötődik a Liget Budapest Projekt fejlesztéseinek köszönhetően kialakuló új kulturális központhoz: nemcsak a Millennium Házával kínál közös programot, hanem összefonódik a Liget projekt által létrehozott infrastruktúrával is, hiszen a belépőket a Liget+ rendszeren keresztül lehet majd megvenni” – emelte ki Szabó András gyűjtő, a ResoArt Alapítvány alapítója. Hozzátette: „A bemutatásra kerülő gyűjtemény természetesen magán viseli a gyűjtő saját ízlés és érdeklődés szerint történő válogatásának kézjegyét. Egyúttal messzemenőkig alkalmas arra, hogy szemléltesse a Zsolnay család tehetsége és szorgalma révén világhírűvé vált márkanév sikertörténetét is.”

Szecessziós remekművek

Költő Magdolna, a ResoArt Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: „az Alapítvány feladata a szecessziós épület, a Zsolnay, valamint a jelentős festménygyűjtemény – benne többek között Egry József, Perlrott Csaba Vilmos, ef. Zámbó István képei – kezelése, szakszerű kiállítások, programok szervezése. Emellett az alapítvány célja, hogy a ResoArt Villa összművészeti élményét megossza olyan cégekkel, amelyek márkája kötődik a különleges értékekhez, a hosszútávú építkezéshez, így a Villa egyedi rendezvényhelyszínként is megnyitja kapuit.”

A Gyűjteményről

A ResoArt villát – amely a Dózsa György út és Városligeti fasor sarkán található – Szabó András cége, a Resonator Kft. a kilencvenes évek közepén vásárolta meg, majd két ütemben, archív fényképek alapján újíttatta fel. A példaértékű rekonstrukciót 1999-ben Budapest Építészeti Nívódíj Emlékplakettel, 2000-ben pedig Podmaniczky díjjal ismertek el. Az épület 2022-ig irodaként működött, majd Szabó András úgy döntött, hogy egyedülálló képzőművészeti gyűjteményének legjelentősebb darabjait beköltözteti a villába, ahol ezzel a főváros jelenleg legnagyobb látogatható Zsolnay-kiállítása jött létre. Az 1000 darabos kollekció Szabó András magángyűjteménye, amely a Zsolnay kerámiák sikertörténetét mutatja be az 1870-es évektől kezdve, egészen 1920-as évek végéig.

A vezetett bejárások során a látogatók megismerhetik a Zsolnay kerámiák aranykorának tekinthető első 50 év kiemelkedő alkotásait, valamint a szecessziós gyűjtemény lenyűgöző darabjait. A tárlaton jól végigkövethetőek a Zsolnay „filozófia” jellegzetességei: a forma, a minta, a technika és a színvariációk kavalkádja, sokszínűsége, egymásba kapcsolódása, fazon- és mintagazdagsága. Ezek azok a jellegzetességek, amelyek a Zsolnay kerámiákat sztárrá emelték a kor világkiállításain.