Az Agora Budapest új szintre emeli a munkahelyi élményt

– A PropTech Hungary konferencián bemutatkozott az Agora Budapestet is fejlesztő HB Reavis pozsonyi székháza, amely mintegy mintaként szolgálhat az új okos épületek számára, hiszen az ingatlanban megtalálható vadonatúj technológiák már a jövőt mutatják meg. De melyek konkrétan azok a legfontosabb megoldások, amelyek meghatározhatják az irodapiac jövőjét, sőt, már itt vannak velünk?

– Nagyon fontosnak tartjuk az épületek akadályoktól mentes, minél könnyebb megközelíthetőségét, ami alatt nemcsak a konkrét akadálymentesítést értjük, hanem az épületekbe integrált high-tech beléptető rendszereket is. Ezek már nem csak kártyák használatával, hanem okostelefonjaik és biometrikus adatok segítségével azonosítják a munkavállalókat a biztonsági előírások figyelembevétele mellett.  

Az irodai dolgozók életének megkönnyítése mellett prioritásként kell kezelni, hogy a vendégek is minél gördülékenyebben tudjanak bejutni az épületekbe a különféle okos látogatókezelő rendszereknek (visitor management system) köszönhetően. Egy e-mail-ben vagy applikációban kapott előzetes azonosítóval, illetve mobiltelefonjaik segítségével a látogatók fölösleges sorban állások és külső segítség nélkül érhetik el a kívánt irodaterületet. Ezt a rendszert jelenleg is tesztelik a pozsonyi központunkban, és vizsgálják annak technikai és jogi vonatkozásait.

Emellett hasznos applikációkkal kívánjuk segíteni a munkavállalókat, ezáltal könnyebben elérhetővé válnak számukra az épület nyújtotta okos szolgáltatások, mint pl.: concierge, bicikli- vagy elektromos roller-bérlés, vagy épp az üzletek kínálata. A számos digitális megoldás mellett pedig kiemelten figyelünk arra, hogy az épületekben olyan közösségi tereket hozzunk létre, ahol jól érzik magukat az emberek, hiszen legfontosabb célunk, hogy emberközpontú, élhető, egészséges munkakörnyezetet teremtsünk.

Hogyan kapcsolható össze a bérlők munkahelyi jólléte, vagyis maga a munkahelyi élmény a legújabb technológiai lehetőségekkel, amelyeket akár iroda, akár irodaház szinten megtapasztalhatunk?

– A bérlői területeket kiszolgáló gépész és elektromos rendszereket magas minőségű belső környezeti állapotra optimalizáljuk, emellett a változó külső és belső állapotokra reagáló dinamikus működés lehetőségére is felkészítjük őket. A külső és belső levegő paramétereinek folyamatos vizsgálata mellett számtalan más belső környezeti állapotot is mérhetünk egyidejűleg.

Tudjuk, hogy a nem megfelelő minőségű levegő csökkenti az emberek hatékonyságát, és rányomja a bélyegét a közérzetükre is. Mi a HB Reavis-nál a teljes körű felhasználói élményre fókuszálunk, és célunk, hogy a megfelelő irodai légállapotok beállításán és fenntartásán túl komplex és integrált rendszerek segítségével ugyanazon felületen tudjuk tárgyalóinkat lefoglalni, vagy épp a megbeszélések elején kávérendelésünket leadni. Lehetőséget biztosítunk még többek között a bérlői területen belüli mozgások és a különböző munkaterek között interakciók megfigyelésére is, valamint a helykihasználtság és a tárgyalók foglaltságának monitorozására, ezáltal optimalizálni tudjuk a meglévő tereket.

Térjünk vissza a magyar fővárosba! Az Agora Budapest irodaparkban milyen well-being és proptech megoldások fogják jellemezni az egyes ingatlanokat?

– A fentebb elhangzott alapelvekkel összhangban az alapépületeink minden proptech és well-being igény kiszolgálásra felkészültek. A tetőkön elhelyezett napkollektorokon és a pincében található nagy méretű, öntözésre felhasznált esővíz tározókon túl magas szintű kerékpáros infrastruktúrát és elektromos autó töltési pontokat építünk ki. A házon belüli kiterjedt elektromos- és hőenergia fogyasztás mérési rendszerrel bérlőink csökkenteni tudják ökológiai lábnyomukat egy fenntarthatóbb jövő megteremtése érdekében.

Az Agora Budapest valójában irodaházak, kiskereskedelmi és egyéb szolgáltatások összessége közlekedési csomóponttal. Vagyis kvázi egy mini smart city fog épülni. Ez mennyiben jelent majd plusz megoldásokat, mintha egyetlen irodaházról beszélnénk, milyen más szempontok merülnek fel?

– Egy ilyen városléptékű fejlesztés lehetőséget ad arra, hogy az épületben dolgozók mellett a környéken lakók és az áthaladók igényeit is jobban kiszolgáljuk. Az Agorában megvalósuló változatos szolgáltatások, tágas közösségi terek, zöld felületek, vagy épp a metróállomás és a Volánbusz pályaudvar projektbe integrálása gyakorlatilag egy városközpont funkciót eredményez: olyan élettel teli tereket, ahol munkaidő után, sőt hétvégén is van élet, és egyszerre ad otthont a kikapcsolódásnak és az üzleti életnek.  

– Jelenleg két épület bérbeadottsága szinte már teljes. Ezek az irodaházak milyen egyediséggel bírnak majd, és hogyan határozzák meg az ide költöző nagybérlők a technológiai és egyéb szolgáltatásokat?

– Az alapépület esetében a fentebb elhangzott irányelvek követése mellett épületeinket felkészítjük a bérlői igények teljes körű kiszolgálására is. Különböző méretű és típusú, rugalmas irodatereket kínálunk, amelyek a hatékony munkavégzés elősegítése mellett a dolgozók jó közérzetét is támogatják. Az irodaterületeken belül pedig a Bérlők saját céges kultúrájukhoz és irányelveikhez illeszkedően maguk választhatják ki, hogy milyen innovatív megoldásokkal teszik élhetőbbé mindennapjaikat, hogy kellemes és hatékony munkakörnyezetet biztosítsanak a munkavállalóiknak.