Az intelligencia mértéke a változás képessége – gondolatok a Proptech Konferencia nyomán

Májusban már negyedik alkalommal került megrendezésre a PropTech Hungary Konferencia, amely hiánypótló jelleggel a magyar ingatlanpiac és építőipar digitalizációs lehetőségeivel foglalkozik, kiemelten bemutatva a legújabb innovatív megoldásokat. A rendezvény apropóján lássuk, hogy milyen értékekkel gazdagíthatja az ingatlanszektort a proptech.

A digitalizáció megoldás arra, hogy a változásból a lehető legtöbbet hozzuk ki: felismerjük, hatékonyan megfigyeljük, mérjük, ezáltal akár a jövő előrejelzésére is képessé váljunk és ezzel transzparenciát, mérhetőséget, hatékonyságot növeljünk a szervezetünkön belül. Persze sem a digitalizációs folyamatok, sem a proptech elfogadása nem történik egyik napról a másikra.

„2017-ben kezdett becsorogni Magyarországra a proptech kifejezés, melyre egy maroknyi csapat épített egy konferenciát, ahol meghirdették a tartalom szentségét (content is king), mint egyes számú alapelvet. A proptech és a digitalizáció felforgató erejében hittünk, abban, hogy ez hozza el a forradalmi változást, aminek a szükségét olyan erősen éreztük (és érezzük a mai napig)” – mondja Kalmár Zoltán, a konferencia főszervezője.

A folyamatok azonban lassabban történnek, aminek számos oka van az ingatlanpiacon: a transzparencia kényes kérdés, nem egyértelmű a motiváció; a piac sikeressége hátráltatta ezeket a folyamatokat, hiszen nem érezték szükségességét; az ingatlanpiac egyedisége, projekt jellege, hiszen ez nem sorozatgyártás, digitalizálni repetitív folyamatokat lehet; rugalmatlan a piac, két okból is: hosszú ideig épül egy ingatlan, nem lehet változtatni rajta, illetve a bérleti szerződések is 3-5 évre születnek, a piac nem követ le minden változást azonnal; piac befektetői jellege: mindent ROI alapon számol, az innováció jellege miatt ritkán térül meg rövid távon.

Ugyanakkor a “felforgatás” és a  “forradalom” sokakban félelmet és ösztönös védekező reakciót váltott ki, ami teljesen természetes. Azt hitték, hogy ez egy robbanáshoz fog hasonlítani, ahogy jön majd a “digitális üstökös” és újraértelmezi a 100 éve működő betonpilléreken nyugvó, mindig megbízható yieldeket hozó ingatlanpiacot. És mivel a digitalizáció nem egyik napról a másikra történt, ilyenkor felerősödnek a szkeptikus hangok is: “ugye megmondtam, hogy nem lehetséges”.

A proptech már része a legtöbb cég életének

De ez a transzformáció semmiféleképpen sem hasonlít, vagy fog hasonlítani egy robbanáshoz. Ma már a legtöbb cég szép csendben halad ezekkel a folyamatokkal, professzionális CRM-, vagy ERP rendszert vezet, vezetett be, elkezdték gyűjteni az adatokat, még ugyan nem hoztak létre adatközpontokat, de helyenként már felelőse is van ennek a területnek és szinte minden cég használ vagy tesztel valamilyen proptech megoldást. Sokszor már küszöbön belül vannak a proptech megoldások, használjuk is őket, csak nem biztos, hogy nevén nevezzük és tudatosan kezeljük ezeket a folyamatokat.

James Dearsley viccesen úgy fogalmazott előadásában, hogy „a proptechnek, mint trendnek és kifejezésnek meg kell halnia ahhoz, hogy az ingatlanpiac tovább léphessen. Ma már nem erről kell beszélni, hanem a digitális transzformációról”. És valóban ez a lényeg: a piac kezdje el felismerni, megérteni a digitális világ szabályait, lehetőségeit és kezdje el a tanulási folyamatot, aminek a lényege, hogy a hibákból tanulunk, illetve az agilis működést, ami minden szoftverfejlesztő cég alap kultúrája.

Ez szükséges ahhoz, hogy egy termék elkészüljön, rövid távon is eredményei, mérföldkövei legyenek, a szervezet elfogadja és valóban a felhasználóknak épüljön, azaz használják azt a mindennapi életben és a munkájukat megkönnyítse az eszköz.

James sokszor hangoztatja az S görbe fontosságát az innovációban, azaz hogy innoválni nem lehet egy alkalommal; az innovációnak a szervezet részévé kell válnia és folyamatos utókövetésre, gondolkodásra van szükség hozzá, figyelembe véve a körülmények változását, a cégkultúra átalakulását, a fejlettség fokát.

A Proptech Hungary Konferencia nyitóelőadásában Porkoláb Imreközéppontba helyezte az embert, illetve hogy milyen képességekkel és milyen tulajdonságokkal kell felvértezni magunkat, illetve a dolgozókat, hogy megfeleljenek a digitális társadalom és a változó világunk adta jelennek.

„Ha a technológia és az ingatlanpiac találkozik és megértik egymás igényeit, gondolatait, közös termékek, szolgáltatások jönnek létre és ezeket nevezhetjük proptech megoldásoknak. De nem ez a fontos. Nekem a proptech nem több, mint egy kifejezés, ami mellé innovatív gondolatokat lehet felsorakoztatni, segít elmagyarázni a digitalizációt, vagy a piac átalakulását. Csak ennyi, de ez nem kevés” – teszi hozzá Kalmár Zoltán.

A koronavírus-járvány, az energiaválság, vagy az ESG óriási lendületet adott a digitalizációnak. A szolgáltatások mind nagyobb számban kerültek át az online térbe. Éppen ezért lesz egyre fontosabb a magyar társadalom digitális felkészültsége, hiszen ez alapfeltétele a 21. században versenyképes, tudásalapú gazdaság erősödésének.

Fotó: pixabay.com