Az okosotthonok megkezdték hódító útjukat

Szakági becslések szerint az okosotthonok globális piaca évente 11,43%-kal bővül, az aktív háztartások száma 2028-ra eléri a 785,2 millió felhasználót.

A Statista elemzése szerint az okosotthonpiac globálisan várhatóan 11,43%-os éves növekedési ütemmel fog bővülni, ami 2028-ra 232 milliárd dolláros piaci volument eredményez. A becslések szerint az okosotthonok piacán az aktív háztartások száma 2028-ra eléri a 785,2 millió felhasználót. A háztartások penetrációja az előrejelzések szerint a 2022-es 14,2% után 2028-ra várhatóan 33,2%-ra emelkedik. Az UpHome-ot fejlesztő Chameleon korábbi becslése szerint Magyarországon az okosotthonpiac 2024-re 1,4 milliárd dollárra emelkedhet, míg a penetráció Magyarországon 2024-re elérheti a 14%-ot.

A Gartner legfrissebb elemzése emellett a mesterséges intelligencia alkalmazásának fontosságára hívja fel a fejlesztők figyelmét. Mint írják, az okosotthon-szolgáltatásokat kínáló fejlesztőknek figyelembe kell venniük a
generatív mesterségesintelligencia-alkalmazások – például a ChatGPT – előnyeit annak érdekében, hogy termékeik még jobbak, vállalkozásaik még versenyképesebbek lehessenek a jövőben.

A lakásvásárlók és az ingatlanfejlesztők egyaránt felismerték, hogy ma már nem elegendő, ha egy otthon prémium kivitelezésben, exkluzív városi környezetben születik. A lakók kényelméhez, biztonságához és az épületek fenntartható és energiahatékony működtetéséhez szükség van a legfejlettebb technológia progresszív alkalmazására.

A Metrodom az egyik leginnovatívabb hazai ingatlanfejlesztőként Magyarországon az elsők között a saját, társasház
közösségi funkcióinak használatát és a lakóotthonok vezérlését is lehetővé tevő okosotthonalkalmazással lép a piacra. Az alkalmazás technológiai hátterét az okosotthon-fejlesztések hazai és nemzetközi szakértője, a Chameleon Smart Home UpHome rendszere biztosítja a prémium városi életterek lakói számára.

Fotó: Getty Images – illusztráció