Megkezdődött a globális konszolidáció a proptech-piacon

A nemzetközi, különösen az amerikai ingatlanpiaci szakértők meglátásai szerint a proptech iparág konszolidációs trendje már tavaly elindult, de az új évben ennek sebessége lassulhat. Ez köszönhető annak is, hogy a hitellehetőségek szigorodtak és szűkültek, a kamatok emelkedtek, így összességében a közvetlen befektetési tőke lehetőségei is korlátok közé kerültek.

A tech startupok számára is medvepiac uralkodik, így az alapítóknak most a „csak növekedés” modell helyett a navigációra kell összpontosítaniuk a hánykolódó tengeren. Ráadásul a befektetők nyomást helyeznek rájuk, hiszen folyamatosan túlárazottságról beszélnek, hogy lejjebb vigyék a felvásárlási árakat a nyugati piacokon.

Ez egy nehéz átmeneti állapot a szektor számára, amikor sok fejlődő startup küzd a szemléletbeli változással. A még növekedési fázisban lévő startupokra nyomás nehezedik, de ha jól csinálják, és most nem adják el a vállalatot, akkor az év második felében akár többszöröséért is tudják értékesíteni az érdekeltségeiket.

Zavarosban halásznak

Egyes alapítók már tapasztalják, hogy cápák nyüzsögnek az M&A vizein. A nehéz időkben kevesebb kockázati tőke érkezik a szektorba, ami gátolja a növekedési potenciált, ez pedig ördögi kör, hiszen ha nem tudnak az új szereplők látványos eredményeket felmutatni, akkor a vállalkozásaik felvásárlási árai is alacsonyabbak maradnak, mint egy prosperáló piacon.

Még a gazdasági visszaesés előtt 2021-ben a nemzetközi proptech iparágban is jelentős felvásárlások történtek (pl. Altus-Reonomy vagy JLL-Skyline AI), addig mostanra az akvizíciók iránti lelkesedés alábbhagyott. A nagy globális technológiai cégek részvénypiacát is megtépázta a válság, emellett tavaly a proptech ágazatban lévő tőke volumene éves szinten 38 százalékkal esett vissza egyes amerikai felmérések szerint.

A tőkéhez való hozzáférés rövid távon csak nehezebb lesz, ami új szemléletet és stratégiát kíván a startupoktól, hiszen a már említett M&A-piac megfontoltabb lett. A befektetések változó intenzitása 2023-ban a proptech konszolidációját fogja előmozdítani. Egy közelmúltbeli, kockázatitőke-felmérés szerint az induló proptech vállalkozások több mint felének további tőkét kell bevonnia a következő 12 hónapon belül.

Azok a nagy cégek, amelyek alaptevékenységéhez illeszkednek egy-egy startup megoldásai, továbbra is be fognak vásárolni. Vagyis a legjobb projektek, amelyek a legjobb platformmegoldásokat kínálják, továbbra is sikeresen vonzhatják a befektetéseket. A konszolidáció oka az is, hogy a proptech hőskorszaka a végéhez közeledik, hiszen már annyi megoldás létezik, hogy ezeknek most bele kell simulniuk a nagy ingatlanpiaci ökoszisztémába.

Vagyis eljött az integráció és a tanulságok levonásának időszaka a globális erőtérben, hogy kissé letisztuljon az iparág. Az is lényeges szempont, hogy egy-egy ingatlanpiaci tevékenységhez vagy szegmenshez kapcsolódó tech megoldások egy szolgáltatási csomagba kerüljenek, vagyis például egy ingatlankezelő szeretne minél kevesebb szolgáltatóval koncentráltan együttműködni. 2022-ben a befektetők is megpróbálták elemezni a világ történéseit, az innovációt és annak eredményeit, illetve a globális gazdasági és geopolitikai válság elemeit szintetizálni, mielőtt stratégiai pénzügyi döntéseket hoznak majd a jövőben.

Fotó: Getty Images