Bitcoin City épül. Eldorádó kriptóba csomagolva?

Bukele a Twitteren mutatta be a város modelljét, amelyet a Fonseca-öbölben, Salvador déli részén építenének fel. A salvadori elnök nemrég azzal került be a globális köztudatba, hogy hivatalos fizetőeszközé nyilvánította a bitcoint, ami egyelőre csupán még egy-két országban valósult meg. A digitális arany ugyanis mostanában zuhanórepülésbe kezdett, és a korábbi 68 ezer dolláros csúcsról 17 ezerre zuhant vissza, jelenleg 20-22 ezer dollár körül oldalaz, és még senki sem tudja, hogy lefelé vagy felfelé fog megindulni az árfolyam.

Salvador az elmúlt években több alkalommal is rendesen bevásárolt BTC-ből, ami összesen jelenleg csak a felét éri a brutális árfolyamesés következtében, bár az is igaz, hogy az ország GDP-jének mindössze fél százalékából vettek digitális aranyt, így egyelőre nincs nagy vész.

Térjünk vissza a tervekre! A kör alakú aranyváros központi tere egy bitcoin formájára hajaz, de ne ijedjünk meg, az arany csupán a makettet mutatja, a valóságban nem ez színvilág fog dominálni. A látványterveket Fernando Romero mexikói építész, az FR-EE építészeti stúdió alapítója készítette, aki korábban a Foster + Partners-szel együttműködött a mexikóvárosi repülőtér tervezésében.

A terveket az ókori görög kultúra inspirálta, különösen Nagy Sándort érdemes kiemelni, aki a meghódított területeken számos világhírű várost alapított. Számos izgalmas épület színesíti majd az új várost, az egyik különlegesség a vulkán tetején kialakítandó kilátó lehet. Igazi oázis lesz majd a település, hiszen a zöld fák és a kék óceán idilli állapotokat jelenthet majd az ide érkezők számára, akik csak előkapják a kártyájukat, és bitcoinnal fizetnek.

A város megépítésének finanszírozására Salvador 10 milliárd dolláros kötvényt szándékozik kibocsátani, amelyet felerészben bitcoinba, felét pedig az új település infrastruktúrájának kiépítésébe fektetnek be. Bitcoin Cityt a vulkánból származó geotermikus energia táplálná, amelyet bitcoin bányászatára is használnának.

Számos elemző és szakértő szerint azonban lehetetlen, hogy egy ekkora projekt megvalósuljon a következő években. A projekt műszaki tervét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, így minden képlékeny. Egy utópiából több, illetve nem tudjuk, hogy az marad-e vagy realizálható a gigaterv.

Bár az ország rendelkezik a természeti erőforrásokkal a geotermikus energia előállításához, de nincs meg az infrastruktúrája. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a régió egyik legszegényebb országáról beszélünk, ezért sokan inkább az egészségügybe és az oktatásba fektetnék ezt a temérdek pénzt.

A kibocsátandó kötvények 10 évig futnának 6,5 százalékos kamattal; vagyis ha a javaslat megvalósul, Salvadornak mintegy 1,65 milliárd dollárt kellene fizetnie később a befektetőknek. A tervezett városban minden tevékenység teljes adómentességet kapna, csak általános forgalmi adót kellene fizetni – 13 százalék -, amelyből 6,5 százalék a város építését célzó kötvények kibocsátására menne, a többit pedig a közszolgáltatási és egyéb városi szükségletek ellátására fordítaná az önkormányzat.

Fotók: Twitter.com