Bokrétaünnepség a Mol Campus-on. Dimenzióváltás Budapest történetében

Innováció 2021-08-03

A Mol Campus ingatlanegyüttes bokrétaünnepségére került sor, amely a tervek szerint jövőre elkészül a Lágymányosi öbölnél, a BudaPart városfejlesztési projekt szomszédságában. Lenyűgöző technológia, kivitelezési megoldások és belsőépítészeti látványvilág.

Elképesztő helyszín és panoráma. A Rákóczi híd budai hídfője, a Kopaszi-gát, a Lágymányosi öböl, az Infopark és természetesen a szomszédos BudaPart városfejlesztési projekt. Itt épül a MOL Campus, amely valójában két fő egységből áll: a pódiumhoz kapcsolódva magasodik a torony, amely most elérte legmagasabb pontját. A MOL még 2018 októberében tette le az új székhelyének alapkövét, most pedig újabb fontos mérföldkőhöz érkezett az építkezés, hiszen a kivitelező Market Építő Zrt. a hagyományoknak megfelelően bokrétaünnepséget tartott. A toronyból fantasztikus panoráma nyílik a folyó két oldalán Budapest meghatározó negyedeire, és magasház-vita ide vagy oda, az épületegyüttes beírta nevét Budapest épített örökségébe. 

Ahol harminc éve még egy elhanyagolt terület volt, most egy modern városnegyed születik egy hazai regionális multi új székhelyével együtt. A technológiai és egyéb okos megoldások mintegy kvintesszenciáját jelentik a 2008-as válság után talpra álló hazai építőiparnak és ingatlanpiacnak, nem csak az épület, hanem maga a kivitelezési folyamat is ikonikus, hiszen az ezredfordulót követően az 1990 utáni éra második ingatlanpiaci prosperálásának kimagasló példája.

Az új székház 28 emeleten, összesen 86 ezer négyzetméteres alapterületet tud hasznosítani, amely mintegy 12 futballpályányi területnek felel meg. Az épület tervei a londoni Foster+Partners és a magyar Finta Stúdió együttműködésében születtek. A projekt jelenleg 62%-os készültségi állapotnál tart, most zajlik a pódiumot fedő acélszerkezet befejezése, ezt követi a homlokzat szerelése. Emellett már a toronyépület vasbetonszerkezete is elkészült, így indulhat a korona acélszerkezet-szerelése.

A MOL Campus a jövő szolgálatában áll

Az új székház Budapest egyik leginnovatívabb és legzöldebb irodaépülete lesz, amely szervesen illeszkedik a megújuló Kopaszi-gát látképébe, és jövőbe mutató, fenntartható és okos megoldásaival a főváros egyik ikonikus épülete lesz. Az irodaház energiatakarékossági, környezettudatossági és fenntarthatósági szempontból is a legmagasabb szintet fogja képviselni a BREEAM Excellent és LEED Platinum fokozatok megszerzése érdekében.

Az energiaigényt részben napenergia biztosítja (5%), a talajszondáknak köszönhetően geotermikus hőenergiát (38%) is használnak majd az épület fűtéséhez és hűtéséhez, emellett pedig az esővizet is hasznosítják. A cél, hogy a lehető legmagasabb dolgozói komfortot a legkisebb ökológiai lábnyom mellett érjék el, ezzel is demonstrálva a MOL zöld értékek melletti elköteleződését.

Az épület kivitelezése során a Market Építő Zrt. Magyarországon eddig még soha nem látott szakmai megoldásokat, technológiai újdonságokat és anyagokat használt. A cölöpözési, talajszondázási és alaplemezépítési munkálatok egymással párhuzamosan futottak, ami komoly szervezési és ütemezési kihívást jelentett a kivitelezők számára, amiben plusz nehezítést jelentett, hogy mindez az őszi-téli időszakban zajlott.

A teljes épület alaplemezébe 12800 köbméter betont dolgoztak be, ebből a toronyépületrész alatti, 4400 köbméteres alaplemezt egy ütemben, 6 rétegben kellett önteni, amelynek teljesítése éjjel-nappali betonozással, 42 órás folyamatos munkavégzés mellett több mint 50 mérnök támogatásával sikerült: ez egyedülálló magasépítési bravúrnak számít Magyarországon.

A szerkezetépítés magasiskoláját valósította meg a Moratus

A toronyépület szerkezetépítésében több szakmai újítást is bevezetett a Market-csoport. Az épület magassága miatt a toronydarukat több ütemben magasították és kötötték ki az elkészült szerkezethez. A legmagasabb toronydaru 165 méter magas, amelynek fülkéjét már lifttel közelíti meg a darukezelő. Magyarországon szintén egyedülálló módon, 120 méter magasságú személy- és teherfelvonót épített a kivitelező, ezzel is segítve a szerkezet- és homlokzatépítési munkálatokat. A homlokzattisztításhoz pedig a torony legtetején egy közel 80 tonnás daruszerkezet megépítése szerepel a tervek között.

A magasban folyó munka miatt a magyarországi magasépítésben egyedülálló technológiát, úgynevezett automata szélpajzs-rendszert kellett alkalmazni, ami a biztonságos munkavégzést és a szakemberek komfortérzetét szolgálja – ez összesen mintegy 100 tonna zsaluzatból épült meg. A rendszer az épülő tartószerkezethárom legfelső szintjét körbeölelve védte a magasban dolgozókat, és hidraulikák segítségével folyamatosan felfelé kúszva követte a szerkezetépítés aktuális készültségi fokát.

A szerkezetépítés számokban

  1. az épület alá 220 darab 100 méteres, az épület mellé pedig 90 darab 120 méteres talajszondát fúrtak le, ami összesen közel 33 kilométernyi szondát jelent,
  2. a teljes székházba több mint 62 ezer köbméter betont dolgoztak be,
  3. a bedolgozott mennyiség negyede feszített födémlemezként épült meg;
  4. a vasbeton szerkezetekbe több mint 6 800 tonna betonvasat és 105 000 fm feszítőpászmát építettek be,
  5. szerkezeti acélként több mint 2 500 tonnát fognak beépíteni,
  6. a homlokzatra a projekt végére összesen 5 500 darab üvegpanelt építenek be,
  7. a pódium épületrész tetőszerkezetén 900 négyzetméternyi napelem telepítésével megújuló energiából biztosítják majd a ház jelentős energiafogyasztását,
  8. az épületben a teljes projekt keretében több mint 1 000 000 méter kábelt húznak be,
  9. a komplexumban összesen 7 lépcsőház épül, ami összesen 2 633 lépcsőfokot jelent.


Ugyancsak kiemelt szakértelmet követel majd a mintegy 30 ezer négyzetméternyi, speciálisan erre az irodaházra kifejlesztett, magas hatásfokú hűtő-fűtő mennyezet építése. A projekt keretében nemzetközi viszonylatban is egyedi megoldásnak számító, kétszer hajlított homlokzati üvegpaneleket építenek be az irodaházba – ezek közt vannak egyenként 20 négyzetméter méretű elemek is, amelyek gyártása 16 hétbe telik.

Panoráma mindenfelé 

A MOL Campus toronyépülete 28 emeletes, a legmagasabb szintje feletti járósík pedig 120 méter magasságban van. Itt a közönség számára is nyitott és látogatható kilátóterasz kap helyet, amelyet egy ún. korona üvegszerkezet vesz körül, így ezzel együtt a torony teljes magassága 143 méter. Az új székházát a tervek szerint 2022 őszén vehetik birtokba a vállalat dolgozói, ahol a legmodernebb munkakultúra várja őket.

Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelte: „hosszútávú stratégiánkban kijelöltük a zöldebb jövőhöz vezető utat, víziónkat pedig épülő új székházunk, a MOL Campus is szimbolizálja. Számunkra ez az épület megtestesíti mindazt, ami a fenntartható fejlődéshez szükséges: a hatékony működést, az okos döntéseket, a szaktudást, a technológiai fejlődést és a lelkiismeretes, precíz munkát. Az a célunk, hogy még több tehetséget meg tudjunk szólítani, és egy folyamatosan bővülő nemzetközi csapattal formáljuk a régió jövőjét. Ebben nagy segítségünkre lesz Magyarország legkorszerűbb irodaháza, amely inspiráló és kreatív környezetet kínál minden munkavállaló számára.”

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta a projekt egyediségét és szakmai nívóját: „a magyarországi és külföldi szakemberek a tudásuk legjavát nyújtva állnak helyt nap mint nap, eddig nem látott megoldásokat, technológiai újdonságokat és anyagokat alkalmazva. A MOL Campus építkezése a járványügyi helyzet legkritikusabb időszakában is terv szerint haladt. A szerkezetépítő dolgozók, alvállalkozóink és beszállítóink felelős és motivált hozzáállásának, valamint a beruházóval való kiváló együttműködésnek köszönhetően az építkezés egy pillanatra sem lassult le. A bokrétaünnepséggel célegyenesbe fordultunk, melynek az eddigiekhez hasonló elkötelezettséggel és profizmussal vágunk neki.

Scheer Sándort, a Market Építő Zrt. vezérigazgatóját a Real Estate Beach Conference rendezvényen az Ingatlan Regatta nulladik napján meghívott vendégként köszönthetjük „Az elmúlt évek piaci személyiségei” panelbeszélgetésen szeptember 9-én. Jegyvásárlás a realestateconference.hu oldalon.


GALÉRIA KÉPEK

Partnereink