Csodafegyver az irodaházak mélygarázsaiban – interjú Dubitz Andrással

– A Star Park már évtizedek óta foglalkozik parkoló üzemeltetéssel alapvetően Budapesten. Mikor merült fel az igény, hogy a digitalizáció nyújtotta előnyöket is hasznosítani kellene a mindennapi munka során?

– 26 éve foglalkozunk parkoló- és garázsüzemeltetéssel, azóta számos alkalommal fejlesztettük a rendszerünket, vagyis folyamatosan innovációban gondolkodunk, hiszen a hőskorszak manuális megoldásairól eljutottunk a sorompó- és távolról elérhető kamerarendszerig, miközben a legmodernebb vállalatirányítási (SAP) rendszerrel dolgozunk. Ugyanezt a jelentős fejlődést láthattuk az ingatlanpiacon is, ezért úgy gondoltuk, hogy a parkolóink működtetését megkönnyítő technológiai újítás az ingatlanszektor számára is optimalizáltabb rendszert jelenthet, így például hatékonyabban lehet kihasználni a parkolási lehetőségeket az irodaházak mélygarázsaiban.

– Milyen technológiai újításról beszélünk konkrétan, és mi az előnye az alkalmazásnak?

– Közös vállalkozást indítottunk a Rolletet fejlesztő Parkour Technologies céggel, és létrehoztuk a Sparking rendszert, amely lefedi az összes parkolással összefüggő igényt. A gyakorlatban a rendszámfelismerő rendszerünket telepítjük az adott parkolóban, vagyis az ügyfél identitását az autója jelenti, így, ha az ügyfél már a rendszer része, akkor a későbbiekben az összes helyszínre automatikusan bejöhet. Nem kell az autósnak jegyet húznia, készpénzzel vagy kártyával fizetnie, hiszen a rendszám és a bankkártya adatok egyszeri regisztrálása után már készen is áll az érintésmentes parkolásra. A fizetés teljesen automatizált, a rendszer levonja a díj összegét a bankkártyáról, és felnyitja az autós előtt a sorompót.

– Az ingatlanszektorban számos épülettípust megkülönböztethetünk, hiszen azon túl, hogy állami és kereskedelmi ingatlanokról beszélhetünk, említhetjük az irodaházakat, bevásárlóközpontokat, szállodákat vagy éppen az ipari létesítményeket. Hol lehet ezzel a technológiával leggyorsabban teret nyerni?

– Az ingatlan-portfóliónk minden ingatlanpiaci szegmenst lefed, mindenféle garázstípust kezelünk, ezért az applikációnk is univerzálisan alkalmazható. Természetesen az épület funkciójától függően eltérő igények merülhetnek fel, hiszen amíg egy irodaházban a fix bérlői körnek köszönhetően akár több száz parkolóhelyet oszthatunk ki optimálisan, addig egy szálloda esetében a vendégek folyamatosan váltják egymást. Sőt, előfordul, hogy az adott hotel parkolási opciója pár utcával arrébb vehető igénybe, de a mi programunkkal a vendég a kezelő személyzet nélkül is a megfelelő helyen teheti le az autóját.

– Hol tart most a digitalizációs folyamat a Star Park életében?

– Már több mint harminc parkolónkban lehet alkalmazni a Sparkingot, sőt, már 580 más helyszínen is használható a rendszerünk, vagyis egy országos adatbázisról beszélhetünk. Fontos célterület számunkra az irodapiac, ezért is örömmel vettünk részt a PropTech Hungary konferencián, hogy bemutassuk a rendszerünket, hiszen az irodaházak mélygarázsaiban, parkolóiban megjelenő problémákra kínálunk megoldásokat már most a jelenben.

– Hogyan tudják úgy optimalizálni az irodaházak parkolási rendszerét, hogy eközben a környezettudatos szemlélet is megjelenjen, amely már amúgy is világtrend az ingatlanpiacon?

– A Sparking segítségével az irodaház bérlői tudják kezelni a saját parkolóhelyeiket, így ha egy cég adott munkatársa aznap nem jön be az épületbe, akkor ezt jelzi a program számára, amely felszabadítja az adott helyet, és más dolgozónak kiadja. A rendszer érkezési sorrendben osztja ki a szabad parkolókat egy algoritmus alapján, így a vendégparkolást is könnyebben lehet kezelni. Az applikációnk segítségével az irodaházban található 100 parkoló adott esetben például nem 20-100 bérlőt jelenthet, hanem akár több száz bérlőt, vendéget is ki tudunk szolgálni, így a kihasználatlan helyek száma radikálisan csökkenhet.

Ha a bérlő meghívót küld a vendégének, aki a programunk segítségével tud parkolni az irodaházban, sőt, az alkalmazás megmutatja a megfelelő liftet és az emeletet, ahol az iroda található. Az applikációban ugyanis az ügyfelek azonosítása is megtörténik, az adatkezelési kockázatot mi vállaljuk, így később is lehet azonosítani a belépőket. Az applikációnk csak olyan jogosultságot ad a vendég számára az irodaházban, amely elvezeti a meghívő céghez, vagyis a parkolással együtt a személyi beléptetés is megtörténik.

– Hogyan zajlik a kommunikáció az alkalmazás segítségével az érdekelt felek között, gondolok itt az irodaházra, az üzemeltetőre, a bérlőre vagy éppen a vendégre, ügyfélre?

– Olyan hálózatot építettünk ki, amely minden érintettel kommunikál, így a bérlőkkel, az ügyfelekkel, illetve az irodaházak és a parkolók üzemeltetőivel. A környezettudatosság nem áll meg az irodaház falai között, a dolgozók más helyszíneken is használhatják majd az applikációt, így szeretnénk, ha később az autómosókban, a benzinkúton vagy éppen az autós gyorsétteremben ezzel fizethetnének is. Emellett a program folyamatosan bővül, további szolgáltatásokat integrálunk az alkalmazásba, szeretnénk ha a Magyarországon és Európában automatizált rendszerek közül minél több elérhető lenne nálunk.