Dőljünk hátra nyugodtan! A ChatGPT megmondja, hogyan kezeljük az ingatlanokat

A ChatGPT berobbant a köztudatba, és azóta a mesterséges intelligenciával kapcsolatban millióféle alkalmazási területet és módszert nevesítettek már. De vajon képes az épületkezelési feladatokban is segíteni? Úgy tűnik, hogy igen.

Az olyan eszközök, mint a ChatGPT, fontos információkat oszthatnak meg a felhasználókkal, függetlenül attól, hogy az ember hogyan teszi fel a kérdést. Vagyis az adott kérdésnél jóval többet kihozhatunk a mesterséges intelligenciából (MI), mint azt gondoltuk volna előzetesen.

Az épületüzemeltetés és -kezelés sem vonhatja ki magát az MI hatása alól, és itt nem csupán takarító robotokról van szó, hanem arról a töménytelen adatról, amelyek ma már a létesítménygazdálkodás különböző munkafázisaiban keletkeznek.

Hihetetlen mennyiségű információt kapunk, rengeteg adatot kezelünk, miközben a felhasználhatóságuk még gyerekcipőben jár. Jelentős munkát emészt fel az információk integrálása és a következtetések levonása a munkafolyamatok optimalizálása kapcsán. Pedig ha az MI-től jól kérdezünk beavatkozási megoldásokat, akkor az megváltoztathatja az épületek kezelésének módját.

Tegyük fel például azt az egyszerű kérdést: hogyan csökkenthetem az energiafogyasztásomat és a szén-dioxid-kibocsátásomat a tavalyi évhez képest, és ezzel mennyi pénzt takaríthatok meg. Az MI már tudni fogja, hogy milyen adatokra van szüksége az épület teljesítményének méréséhez, és azokból levonja a következtetéseket a fogyasztás csökkentése érdekében.

Sőt, bár az épületüzemeltetőnek időben meg kell határoznia azokat a paramétereket, amelyek alapján megtervezheti a teljesítményt, a mesterséges intelligencia képes lesz arra, hogy időközben is finomítsa a várható eredményeket a felhasználók interakciói alapján.

Anomáliák

Az épületfelügyeleti rendszerek másik fontos jellemzője az anomáliák észlelése. Az MI idővel megtanulja, hogy melyek azok a műszaki hibák, amelyek veszélyeztetik vagy csökkentik az épületüzemeltetés hatékonyságát, és riasztást adhat ki. A műszaki szakemberekkel történő beszélgetések alapján érzékeli egy épület normális és megszokott üzemeltetését, ezért ha azzal nem egyező folyamatot észlel, akkor azt jelezheti. Például ha az egyik vízmérő túl magas vízfogyasztást mutat, akkor figyelmeztethet arra, hogy ellenőrizzük az esetleges szivárgást.

Ezek a riasztások e-mail vagy más üzenet formájában is érkezhetnek, de annak érdekében, hogy ne jelentse a legapróbb problémákat is, a mesterséges intelligencia idővel megtanulja, hogy mely anomáliákat kell közölnie. Így például, amikor egy irodaházban éppen takarítanak, akkor az MI később már tudni fogja, hogy ez az adott időszakban mindig bizonyos mértékben magasabb vízfogyasztást generál. Vagyis ezt már nem fogja jelenteni az üzemeltetőknek.

Ráadásul a mesterséges intelligencia alapú eszközök egy része már képes valós időben kommunikálni a műszaki vezetőkkel az épületben zajló eseményekről. Így a múltbeli adatok feldolgozása mellett az MI segítségével előrejelzéseket készíthetünk, akár percre, órára kiszámítva javasolhatja a tevékenységeket.

Az MI feltárja az egyes folyamatok közötti összefüggéseket, így a dolgozók olyan meglátásokat kapnak, amelyekre korábban nem is gondoltak. A naprakész megoldások és ezáltal a bérlők kényelmének növelése versenyelőnyt jelenthet az ingatlantulajdonosok számára.

Összességében tehát az MI, azon belül a ChatGPT típusú technológiák, a természetes nyelvfeldolgozásokra fókuszáló informatikai megoldások olyan kérdéseket is megalkothatnak és válaszolhatnak is azokra, amelyekre az épület tulajdonosai és üzemeltetői még nem is gondoltak eddig.

Fotó: Getty Images