Ezek lesznek a jövő fenntartható otthonai

Innováció 2022-09-01

A jövő fenntartható otthonait már most el lehet kezdeni kialakítani, energiatakarékossági technológiák fejlesztésével és megfelelő stratégiai partnerek bevonásával. A Samsung a 2022-es IFA szakkiállításon ennek a lépéseit mutatta be. A vállalat célja, hogy a jövőben az egyik vezető energiahatékony készülékeket kínáló márkává váljon.

A Samsung megalapozta a fenntartható otthonok megteremtésének lehetőségét. Az összekapcsolható készülékek olyan szolgáltatásokkal egészültek ki, mint a SmartThings Energia mesterséges intelligencia által vezérelt energiatakarékos üzemmódja, amelynek optimális használatával maximalizálható az energiamegtakarítás. Így például a mosógépeik esetében is optimalizálhatók a mosási ciklusok, olyan funkciók segítségével, amely hideg mosás esetén akár 70%-kal csökkentheti az energiafelhasználást, miközben erőteljes tisztítást biztosít.

A Samsung hűtőszekrények az energiatakarékos üzemmód segítségével maguktól szabályozzák a hőmérsékletet az ajtónyitási szokások, valamint a kompresszor fordulatszám alapján, amivel 10%-kal csökkenthetik az energiafogyasztást. Mindez az év végére akár a 30%-ot is elérheti, amelynek 15%-áért az az MI algoritmus felel, további 15%-os csökkenés pedig a hűtőszekrény magasabb átlaghőmérsékletének fenntartásával érhető el.

További eszközök esetében is jelentős energiamegtakarítás tapasztalható: a levegő-víz hőszivattyús fűtési rendszerek 40%-kal, a szárítógépek 20%-kal, míg a lakossági légkondicionálók szintén 20%-kal csökkenthetik a fogyasztást éves szinten. Összességében a vállalat célkitűzései között szerepel, hogy 2023-ra legfőbb termékkategóriáinak mindegyike, így például a hűtőszekrények, mosógépek, lakossági légkondicionálók, valamint levegő-víz hőszivattyús fűtési rendszerek 100%-ban Wi-Fi és SmartThings kompatibilisek legyenek.

A Q CELLS-szel együttműködve a Samsung kifejlesztette a nulla energiafelhasználású, önfenntartó otthont, amely a SmartThings vezérlésével képes napelemek segítségével fenntartható energiát termelni és tárolni a Samsung készülékek működtetéséhez.

Testreszabott külső az otthoni élethez alkalmazkodva

A Samsung készülékek fenntarthatósága nemcsak a termékek funkcióiban, hanem azok kialakításában is megmutatkozik. A moduláris felépítés és a készülékekbe épített cserélhető panelek – a Bespoke hűtők esetében – növelik a készülékek élettartamát, miközben csökkentik a hulladékok mennyiségét. Továbbá, a felhasználók a változtatható design elemek, valamint cserélhető panelek segítségével bármikor könnyedén megújíthatják készülékeiket, hogy azok az aktuális igényeiknek megfeleljenek.

A vállalat fenntarthatósági elképzelései között szerepel a fejlett Digitális Inverter Technológia (DIT) támogatása is. A több mint 25 évnyi kutatásra és fejlesztésre épülő DIT az energiahatékonyságtól kezdve, a teljesítményen át, a legtöbb készüléke tartósságára is hatással van.

A Samsung élen jár az energiahatékony fogyasztói technológia terén, így olyan vállalatokkal dolgozik együtt, amelyek szintén környezettudatos célkitűzésekkel rendelkeznek. A Patagonia partnerségében olyan mosógép-technológiákat fejlesztettek ki, amelyekkel csökkenthető a mosás során keletkező mikroműanyag-szennyezés. A jövőben olyan mosógépek bevezetését is tervezi a vállalat, amelyek képesek lehetnek majd a mosásból származó mikroműanyag-szennyezést akár 54%-kal csökkenteni.

Partnereink