Hidrogéntechnológiát alkalmaznak az ipari parkokban

Az ipari parkok zöldítése, a bérlőknek nyújtott szolgáltatások fenntarthatóvá tétele, valamint a hidrogéntechnológia szakmai és gazdasági előnyeinek kiaknázása érdekében együttműködési megállapodást írt alá a NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. és a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség.

A közleményben közös célnak nevezték, hogy az aláírók az energetikai és a zöld technológiai innovációk legfrissebb eredményeinek alkalmazásával hozzájáruljanak Magyarország klímacéljainak teljesítéséhez, a zöldgazdaság fejlődéséhez, valamint a hazai ipari parkok versenyképességének javításához.

A célok eléréséhez a jövő épület-energetikai, energiaellátási és mobilitási rendszereiben fontos szerepet fog játszani a hidrogéntechnológia. A zöld energia hidrogén formájában történő hosszú távú tárolása széleskörű lehetőségeket nyit. A szezonális energiatárolás, valamint a szektorösszekapcsolás elősegíti az energia hatékonyabb felhasználását, a zöld mobilitás előmozdítását – jelezte a hidrogéntechnológiai szövetség.

A NIPÜF által fejlesztett, illetve üzemeltetett nemzeti ipari parkok és azok hálózata, amelyet az ipari ingatlanpiac INPARK néven ismer, nemcsak kiváló potenciális terepe az új zöld innovációknak, köztük a hidrogéntechnológia kipróbálásának, hanem a jövőbeni szolgáltatásbővítési stratégiájának is fontos része. Az ipari parkokba betelepült vállalatok fenntartható beruházásai, valamint a zöld technológiatranszfer tovább növelik Magyarország versenyképességét – hangsúlyozták a közleményben.

Fotó: Getty Images