Innovatív, csúcstechnológiás középiskola épül Biatorbágyon

Innováció 2021-06-11

Az intézménybe felvételt nyerő diákok a legmodernebb digitális technológiákat használó, 21. századi innovatív nevelési környezetben kaphatnak támogatást készségeik, személyiségük és ismereteik fejlesztéséhez. A Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium (BIT) mind az oktatási környezet kialakításában mind az oktatási módszertanban épít a legkorszerűbb nemzetközi és hazai modellekre és tapasztalatokra, hazánkban egyedülálló módon be kívánja építeni a világszerte elismert dán szakképzési rendszer jógyakorlatait és innovációit. A modern oktatási tér létrehozása során a környezet infrastruktúrájának jelentős fejlesztése is megvalósul a beruházáshoz kapcsolódóan.

A hazánkban modellértékű intézmény előkészítése 2019-ben szoros együttműködésben kezdődött meg a kormány által elfogadott Szakképzés 4.0 stratégia mentén Magyarország Kormányával, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a dán Velux Alapítványokkal. Magyarország kormányának döntése értelmében a középiskola a Budapest nyugati agglomerációjában található Biatorbágyon épülhet fel teljes egészében kormányzati támogatásból.

„Biatorbágy lakossága régóta szeretett volna a térségben egy minőségi középfokú intézményt, hogy a fiataloknak ne kelljen ingázniuk egy másik településre; Budapest logisztikai kapujaként pedig a környéken székelő sok vállalkozás már régóta vágyott arra, hogy helyben legyen a szakképzett munkaerő. 2021. májusával egy olyan középiskolai fejlesztés veszi kezdetét Biatorbágyon, amely kiszolgálja az itt élő szülők, diákok és a környező cégek igényeit is. A biatorbágyi fiatalok ezentúl itt helyben tudnak olyan modern és piacképes tudást szerezni, amellyel eredményesen tudnak továbbtanulni vagy beléphetnek a munkaerőpiacra” - mondta el az iskolafejlesztés kapcsán Tarjáni István polgármester.

A Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium működéséért az Ökumenikus Segélyszervezet az Oktatásért Alapítvány felel majd. Az alapítvány a segélyszervezet bővülő hazai képzési tevékenységeit fogja össze. A Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium nevelési programjában a minőségi oktatás mellett fontos szerepet kapnak majd olyan ökumenikus, keresztény alapértékek, mint a család, a szolidaritás, a közösség vagy a teremtésvédelem, de a BIT bárki előtt nyitva áll és várja a tehetséges diákokat, akik piacképes szaktudást szerezve jobb esélyekkel szeretnének elindulni a munkaerőpiacon, vagy szeretnék megalapozni továbbtanulásukat.

Partnereink